Perearstid soovitavad väikelastele 500-kroonist vaktsiini

21. september 2007
Autor: Kadri Masing

Riigi pakutav tasuta vaktsiin jääb kvaliteedilt tasulisele laste-vaktsiinile selgelt alla.

http://www.epl.ee/artikkel/400844

 

Kaheaastase poisi isa Aleksandri käest küsis arst lihtsalt ja lakooniliselt, kas ta soovib puhastamata või puhastatud vaktsiini – esimene variant on tasuta, teine maksab 500 krooni. “Ma ei hakanud pikemalt juurdlema asjaolu üle, kas maksta või mitte. Kui midagi on tasuta ja selle kohta käib väljend “puhastamata”, siis kes ei sooviks oma lapsele parimat?” rääkis ta Päevalehele.

Perearsti üleriigiliselt lühinumbrilt vaktsiini kohta nõu küsides saab teada, et otsuse tasuta või tasulise vaktsiini kasutamise kohta peab iga lapsevanem ise tegema, kuid arvestada tuleks seda, et riigi pakutav preparaat ei ole nii puhas kui need, mida saab eraldi retsepti alusel osta. Vaktsiinide hinnad jäävad 300 ja 400 krooni vahele.

Ka sotsiaalministeerium tunnistab, et raha eest saadav vaktsiin on imikutele ja lastele paremini talutav.

On ka neid, kes ise tasulist vaktsiini küsivad. Kahe lapse ema, 25-aastane Kätlin rääkis Päevalehele, et tema küsis ise arsti käest tasulise vaktsiini retsepti. Sellest, et riigi pakutav vaktsiin on puhastamata, kuulis ta sõbrannade käest ning luges internetifoorumitest.

Eesti perearstide seltsi esimees Madis Tiik selgitas, et põhjuseid, miks perearstid soovitavad tasulist vaktsiini, on laias laastus kaks. “Tasulise süsti sees on rohkem toimeaineid,” ütles Tiik. Teiseks põhjuseks on vähendada laste traumeerimist, sest tasulist vaktsiini valides tuleb lapsele vähem süste teha.

Püsivaid tervisehäireid ei teki

Sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna peaspetsialist Martin Kadai selgitas, et jutt käib “difteeria-teetanuse-läkaköha-hemofilus influenza tüüp B liitvaktsiinist”, millega vaktsineeritakse koos poliomüeliidi vastase vaktsiiniga kolmandal, 4,5-ndal ja kuuendal elukuul ning kaheaastaselt. Ta lisas, et sõnaga “puhastamata” viidatakse vaktsiinis sisalduva läkaköhakomponendile.

Kadai sõnul on tänapäeval tõepoolest kasutusel erinevaid liitvaktsiine, millele võib olla lisatud kas täisrakuline või atsellulaarne läkaköhakomponent. Täisrakuline läkaköhakomponent tähendab seda, et vaktsiin sisaldab inaktiveeritud haigustekitajat, teiste sõnadega kindlat kogust eluvõimetuks tehtud läkaköha bakterit. Atsellulaarne läkaköhakomponent vaktsiinides tähendab kindlat kogust üksikuid eraldatud läkaköha- bakteri osi ehk teisisõnu antigeene.

Kadai sõnul on uuringud siiski näidanud erinevusi kõrvalmõjude esinemise sageduses eri läkaköhakomponentide manustamisel. “Atsellulaarset läkaköha- komponenti sisaldavad vaktsiinid on imikutel ja lastel paremini talutavad, põhjustades vähem lokaalseid reaktsioone süstekohal, palavikku ning pikaajalist kisa. Sealjuures on oluline rõhutada, et ükski nimetatud reaktsioonidest ei tekita lastele püsivaid tervisehäired,” lisas ta.

Samas lükkas ta ümber väite, et riigi pakutavate vaktsiinide korral kaasneks rohkem süste. “Olenemata sellest, mis läkaköhavaktsiini kasutatakse, süstimiste arv ei muutu,” ütles ta.

Kadai sõnul kavatseb riik kõrvalmõjude sageduse vähendamiseks minna järgmisel aastal üle atsellulaarset läkaköha- komponenti sisaldavatele liitvaktsiinidele, mis tähendab lastevanemate jaoks seda, et nn puhta vaktsiini saamiseks ei pea enam mitusada krooni välja käima.