Skip to main content

[EMSL] Minu Eesti mõttetalgutest

Tere ja head alanud nädalat!

Mul on selleks nädalaks, veel parem juba tänaseks, ettepanek kõigile selle kirja lugejatele (kes omakorda võiksid sama soovitada ka oma võrgustikes) üheks suhteliselt vähe aega võtvaks tegevuseks: registreerime ennast 1. mai mõttetalgutele ära

Mul endal on see ka veel tegemata, sest noh, kogu aeg on midagi kiiremat ju parajasti ees ja eks ma tean niigi, et ma 1. mail osalen, aga ärme seda enam edasi lükka. Kui www.minueesti.ee  asuvad mõttekojad on tühjad, ei söanda ka paljud teised ennast registreerida, sest tundub, et äkki keegi ei tulegi ja pärast istun nagu mukk seal koos oma paari sõbraga ja vahin talgujuhiga tõtt. Ehk siis: anname ise head eeskuju!

Miks ma „Teeme ära: minu Eesti“ ideesse üleüldse usun, on see, et ma olen nii palju kogenud, kuidas sellelaadsetest aruteludest väga head plaanid ja tegevused sünnivad. Vastupidist kogemust, et sellisest arutelust midagi head ei sünniks, minul pole. Teoreetiliselt võttes, kui see ka peaks seekord nii minema, siis halvim võimalik juhtuda võiv asi on, et tuleb tõdeda, et need mõned tunnid kulusid tühja (eks igaüks teab iseenda kohta, mind see suuremat põdema ei pane).
Asju arutada, plaane teha ja kokkuleppeid sõlmida oma kolleegide või sõprade ringis saab pidevalt ja küllap me seda kõik nagunii ka teeme. 1. mail tekib võimalus saada kokku inimestega, kes mõtlevad võibolla teistmoodi, kellel on teadmisi ja kogemusi, mida meil pole – ja selles on tohutu potentsiaal jõuda ideede ja tegudeni, milleni me oma mullis tegutsedes ei jõuaks. Seda eriti juhul (mis ongi mõttetalgute peamine mõte), kui keskenduda küsimustele, mida me ise suudame ära teha, mitte mida keegi teine peaks tegema. See viimane oleks ka vastus neile, kes kahtlevad, et mis kasu sellest rääkimisest on, et kes meid kuulab. Ise kuulame ja ise teeme! „Koos, koos, koos – koos vallandame tolguseid, koos palkame spetsialistid, aga mitte keegi ei tee otsuseid meie eest,“ nagu Chalice’i „Minu inimestes“ (mäletate ju?)

Ja siit veel kolmas mõte, selle arvestusega, et eeldatavalt on EMSLi listi lugejad keskmisest tegusamad ja ühiskondlikumad inimesed. Mulle tundub, et 1. mai näitab hästi palju Eesti kodanikuühiskonna kohta, et kas me päriselt suudame koos töötada, kas meil päriselt on mingeid edasiviivaid ideid, mida me ilmselt kõik tahaksime uskuda ja millest ka teistele räägime, kui küsitakse, et mis kasu kodanikuühendustest on. Võibolla selgub, et me praegu suudame siiski pigem koos laulda, koos prügi koristada ja muid selliseid lihtsamaid töid teha, aga suuremate asjade jaoks pole veel vaim ja liha valmis. Kui nii, siis ega ka sel juhul pole mõtet nutta, eks tuleb edasi töötada lihtsalt. Aga ma arvan, et pingutada ja proovida maksab, tõestada endale ja teistele, et me suudame, ja mitte lihtsalt tõestada, vaid ka tegelikult ise astuda üks samm arengus edasi.

Sellised mõtted mul siis. Registreerida saab www.minueesti.ee , vali sealt endale sobiv koht ja huvitav teema (mis ei tähenda, et ei võiks ka teistel kordaminevatel teemadel arutada). Mina luban, et registreerin end õhtuks ära. Ja veel, otsustasin, et ei registreeri end üht kotta koos oma kolleegidega, kes nagunii osalevad, vaid koos selliste sõpradega, kes muidu ehk ei tuleks. Vaadake te äkki ka oma tutvuskonnas selle pilguga ringi.

Parimat!

Urmo

EMSL