Algas Rahvusvaheline Rinnapiimanädal

1.-7. augustini tähistatakse üle maailma Rahvusvahelist Rinnapiimanädalat. 2009. aasta teema on “Imetamine – elutähtis kriisiolukordades”. Rinnapiimanädala eesmärk on juhtida tähelepanu sellele, kuivõrd oluline roll on kriisiolukordade puhul imikute rinnaga toitmisel ja rõhutada imetamise toetamise vajadust igal ajal.

http://www.sm.ee/aktuaalne/uudised/b/a/algas-rahvusvaheline-rinnapiimanadal.html

Sotsiaalministeeriumi perepoliitika juhi Mari Kalkuni sõnul on rinnapiimaga toitmine imikule ja väikelapsele ülimalt oluline. Selle tähtsust ei tohi unustada ka Eesti majanduskriisi ajal, mil perede sissetulekud on vähenenud ja laste toidulaud võib seetõttu kannatada. „Rinnapiim on ainuke kindel ja turvaline toit ja jook kõige väiksematele – see on kättesaadav, täiuslikult omastatav, annab kaitse haiguste eest ning tagab lapsele läheduse ja soojuse,” lisas ta.

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) ja UNICEF soovitavad oma pöördumises, et parim viis hoida ära imikute ja väikelaste alatoitlust nii kriisiolukordades kui muidu on kindlustada, et nad saaksid võimalusel rinnapiima esimese sünnijärgse tunni jooksul, oleksid vaid rinnapiima toidul esimese kuue elukuu jooksul (ilma lisatoidu, lisavedeliku ja ka veeta) ning jätkaksid rinnapiima saamist koos lisatoiduga kuni lapse teise eluaastani ja kauemgi.

Tervise Arengu Instituudi andmetel saavad Eestis rinnapiima pooled kuni 6-kuustest lastest ehk 52,7%. Euroopa Liidu keskmine näitaja on WHO andmetel 41%. Tänu imetamise nõustajate tööle on Eesti keskmine aasta-aastalt paranenud. Samas on meil veel palju arenguruumi, et kõigil lastel oleks parim võimalus saada rinnapiima kuni teise eluaastani, ja et kuus esimest elukuud saaks laps vaid rinnapiima.

„Oleme harjunud arvama, et tissitamine on ema ja lapse vaheline asi. Väikese lapse ema vajab samas tugevat toetust, et alustada või jätkata rinnaga toitmist, mis ei ole alati nii lihtne, kui esmapilgul näib. Siin on eriline roll lähedastel, eriti lapse isal, olulist abi saavad anda ka imetamise nõustajad. Oma panuse saame aga anda kõik, luues lapsele ja emale sobiva keskkonna ning uskudes, et tissitamine lapse teise sünnipäevani on vajalik ja võimalik,” toonitas Mari Kalkun.

Eestis on Sünni ja Imetamise Eesti Tugiühing alates 1998 aastast tähistanud Rahvusvahelist Rinnapiimanädalat õppeseminariga ühingu liikmetele, imetamise nõustajatele ning imetavatele emadele. 2009 aastal toimub Sünni ja Imetamise Eesti Tugiühingu suveseminar Viljandimaal 3.-5.augustil.

Rinnapiimanädalaga on ühinenud Maailma Tervishoiuorganisatsioon ja Rahvusvaheline lastekaitseorganisatsioon UNICEF.

Rahvusvahelist Rinnapiimanädalat tähistatakse WABA (World Alliance of Breastfeeding Action) eestvõttel igal aastal 1.-7.augustini enam kui 150 riigis.
Lähem info: http://worldbreastfeedingweek.org/  

Lisainfo:
Mari Kalkun, Sotsiaalministeeriumi perepoliitika juht
Tel 512 2721

Jana Kima, Sünni ja Imetamise Eesti Tugiühingu juhatuse liige
Tel 523 0923

Jana Zdanovitš
Meedianõunik
Avalike suhete osakond
Sotsiaalministeerium
Tel 6269 323
GSM 505 7135
jana.zdanovits|ä|sm.ee