Naine.postimees.ee kutsub üles toetama naiste kriisikodu. Esme Kassak, ajakirjanik

25. novembril tähistatakse ülemaailmset naistevastase vägivalla vastu võitlemise päeva. Naine.postimees.ee avas tasulise SMS-numbri 15151 (26 kr) märksõnaga «Naisteabi», et üheskoos toetada Tallinnas asuvat naiste kriisikodu.

Tallinna naiste kriisikodu nõustab nii vaimse kui füüsilise vägivalla all kannatavaid naisi telefoni teel, pakub neile ajutist varjupaika ning korraldab tugigruppe. Kui telefoninõustamine on naiste kriisikodul kogu aeg töös olnud, siis varjupaiga pakkumiseks uuel aastal ja tugigruppide läbiviimiseks napib raha. Õigupoolest pole tugigruppideni jõutudki.

Kriisikodu juhataja Inga Mikiver ütles, et füüsilise vägivalla all kannatavad naised vajavad esmajärjekorras varjupaika ning ligi pooltel kordadel on neil naistel lapsed kaasas. 2008. aastal, mil varjupaik ööpäevaringselt töötas, võttis 66 naisest lapsed kaasa 27, eelmisel aastal olid need arvud vastavalt 44 ja 17.

Öisel ajal on vaja leida ajutine lahendus varjupaiga leidmiseks

Teada on, et enamik konflikte tekib just õhtusel ajal. Kuna öösel pole võimalik praeguseid võimalusi arvestades Tallinna naiste kriisikodus varjupaika saada, soovitas Mikiver minna kas või odavamasse hostelisse, et hommikul kohe kriisikodusse tulla – siis korraldatakse naisele ajutine varjupaik.

Sama tõsiseks teemaks kui füüsiline vägivald peab Mikiver vaimset vägivalda, millest väljatulemiseks on vaja naisele psühholoogilist nõustamist. Vaimse vägivalla hulka kuulub tema sõnul ka majanduslik vägivald ehk rahast ilmajätmine või mittetoetamine.

Vaimse vägivalla all kannatavate naiste jaoks soovib kriisikodu korraldada tugigruppe, mille korraldamine on rahapuudusel täiesti seisma jäänud, sest ühe grupi läbiviimiseks vajab kriisikodu 10 000 krooni.

Üks tugigrupp kestab kolm kuud ja sellest saab osa võtta kümme naisterahvast. Kolm kuud on Mikiveri sõnul tegelikult lühike aeg ning oluliseks peab ta, et naine peab ise ka tahtma sellest ringist välja tulla, siis on ka tugigrupist kasu.

Toeta naiste kriisikodu ja osaled erinevate kingituste loosimisel

Kampaania toetuseks saada SMS numbril 15151, märksõnaks naisteabi.

Kirjuta: naisteabi(tühik)eesnimi(tühik)perekonnanimi. Näiteks: naisteabi Mari Kotkas.

Ühe sõnumi maksumuseks on 26 krooni. Teenust toetavad Elisa, EMT ja Tele2, kes tavapärase tasu asemel pakuvad teenust tasuta või võtavad selle eest maksimaalselt krooni.

Kampaania kestab 16. detsembrini. Kõigi toetajate vahel loosime 17. detsembril välja kingitusi firmadelt, kes omalt poolt toetavad naine.postimees.ee algatatud heategevuskampaaniat.

Võitjate nimed avaldatakse naine.postimees.ee lehel, kõigi võitjatega võetakse ühendust.

Kampaaniast osa võttes on võimalik võita järgmisi auhindu:

•Piiramatu veekeskuse ja sauna kasutusega majutuspakett kahele Rakvere Aqva Spa-s (maksumus 1400 kr).
•Kaunis käevõru Pilgrim Eestilt (maksumus 490 kr).
•Parfüümveed firmalt Avon Eesti: In Bloom by Reese Witherspoon 50ml (maksumus 400 kr) ja Lacroix Absynthe 50ml (maksumus 330 kr).
•Juuksehooldustoodete komplektid firmalt Sirowa Eesti: John Frieda Luxurious Volume šampoon ja palsam (komplekti maksumus 270 krooni) ja John Frieda Frizz Ease Straight Ahead šampoon ja palsam (komplekti maksumus 270 krooni).
•Igapäevast kosmeetikat firmalt L’Oreal Baltic SIA Eesti: ripsmetušš Volume Million Lashes, Quad Pro lauvärvid, Glam Shine 6h huuleläiked.
•Muhumustrilised kalossid (nr 38) Rahvakunsti Klubilt (maksumus 300 kr).
•Autogrammidega elulooraamatud Ajakirjade Kirjastuselt: raamatud Lea Arme «Eve Kivi. Ma olen elanud», Hille Karm «Elle Kull. Unes ja ilmsi», Margit Kilumets, Kersti Kreismann «Kersti Kreismann. Paljajalu kõrrepõllul» ja Hille Karm «Helgi Sallo. Helgib ja heliseb».
•Ajakirja aastatellimus Ajakirjade Kirjastuselt: Eesti Naine, Oma Maitse, Tervis Pluss, Pere ja Kodu, Kodukiri.
•5 ajakirja Muscle & Fitness Hers aastatellimust.
•5 raamatut kehakeele mõistmisest kirjastuselt Varrak: Joe Navarro ja Marvin Karlins «Kehakeelest. Kehakeele kiirlugemise kursus endise FBI agendi sulest.»
•Muusikaplaate muusika ja filmide levitajalt Pedro Beat: Susan Boyle «Gift», Elmari tantsuõhtu 15, Venno Loosaare lastemuusikal «Pöial-Liisi», Robbie Williams «In And Out Of Consciousness: Greatest Hits 1990-2010», Norah Jones «…Featuring», Michael Jackson «Michael».
Naiste Kriisikodu võib toetada ka tavalise ülekandega:
Swedbank 221027376525 või SEB 10220040046014 MTÜ Tallinna Naiste Kriisikodu. Kriisikodu kuulub tulumaksusoodustusega mittetulundusühingute nimekirja. Naiste kriisikodu on iga annetuse eest tänulik.

Vaata lisaks: www.naisteabi.ee  ja www.avasilmad.eu