Viigimaa: naistel tekib kõrgvererõhktõbi sageli alles pärast 50. eluaastat. Rain Uusen

Põhja-Eesti regionaalhaigla kardioloogiakeskuse juhataja Margus Viigimaa sõnul loodetakse sageli, et hüpertensiooni ehk kõrgevererõhktõve tekke ohtu ei ole, kui 50-aastaselt on veel vererõhk korras. Tegelikult on see aga väär, eriti naiste puhul, kellel kõrgvererõhktõbi tekib 50.–55. eluaasta vahel väga jõudsalt

Kui oluline terviserisk on kõrgenenud vererõhk?

Maailma Terviseorganisatsiooni andmetel on vererõhu kõrgenemine inimkonna tähtsaim surmapõhjus. Kõrgvererõhktõve tüsistusteks on ajuinsult, südameinfarkt, südamepuudulikkus, neerukahjustus, aordi ja alajäsemete arterite lupjumine jne. Kõrgest vererõhust rääkimine on väga oluline. Selle põhjustatud risk tervisele on lihtsalt liiga suur, et selle ees pead liiva alla peita. Seda enam, et ise saab kurbade tagajärgede ärahoidmiseks väga palju ära teha.

Kui probleemsed eestlased vererõhu osas on? Miks?

Peaaegu igal teisel Eesti elani- kul on vererõhk kõrgenenud ehk üle 140/90 mm Hg. Teistes Euroopa riikides on hüpertoonikuid vähem (ca 40 protsenti) ja Ameerika Ühendriikides ainult ca 25 protsenti. Kindlasti on Eestis üheks hüpertensiooni põhjuseks pärilik eelsoodumus.

Samas on väga olulised meie liiga soolased ja rasvased toidud, vähene kehaline aktiivsus, ülekaalulisus, rohke alkoholi tarbimine ja suitsetamine ning psühhosotsiaalne stress.

Loe lähemalt: http://naine.postimees.ee/?id=338077