Puudega naise naiseks olemine saab tunda sugupooletust ja vägivalda. Vammaisen naiseus on sukupuolettomuutta ja väkivallan uhkaa

Soomes toimunud seminaril “Puudega naine ja vägivald” 10.03.2011 oli teemaks puudega naiste vägivalla kogemus, puudega naise naiselikkus ja seksuaalsus. Seminari avakõnega esines Õigusminister Tuija Brax. Kultuurikeskuses Caisa korraldatud seminaril toodi põhimõtted puudega naisi ähvardava vägivalla ennetamiseks.

Puudega naist nähakse tihti kui sugupooletut olendit, kelle esimene omadus on puue. Ka puudega naiste emadus seatakse küsimuse alla ning võimetus lapse eest hoolitseda tuleb arutluse alla isegi siis, kui on tegemist ema lühiajalise füüsilise haigestumisega. Suur probleem on ka puudega naiste ja laste kogetud vägivald, seksuaalne vägivald juba nende poolt, kes on seda inimest kasvatanud, tema eest hoolitsenud, kuid kes ei tunnista seda. 

Puudega inimese hooldamisega seondub niipalju isiklike ja intiimsete tsoonide uurimist ja puutumist, et lubatud piiride ületamine võib jääda ohvritel isegi märkamata, rääkis Invaliidiliidu sotsiaalnõunik ja puuetega naiste ühingu eestseisja Pirkko Justander. Uuringutele tuginedes viitas Justander, et puudega naiste kogemus vägivallast on olnud väga räige. Liikumispuudega naisi lüüakse tihti jalgadesse või selga, nägemispuudelisi näole ja tummasid inimesi suule. Lähisuhtevägivallas puudega naine on tihti kaitsetu, kui abivahend viiakse tema lähiulatusest eemale või ohvri tundeid nö vähendatakse tema puude tõttu, tõdeb Justander. 

Justanderi arvates peab nendesse probleemidesse sekkuma. Peab tunnistama puudega naise naiselikkust ja tema võimalikku sattumist seetõttu vägivalla ohvriks. Kõikides tugisüsteemides on vajalik esiteks teha turvakodud turvaliseks, kus naistel on võimalik saada teenuseid. Lähisuhtevägivalla abi- ja lapsehoiuteenuse spetsialistid peavad saamakoolitust puudega inimese kui eelkõige naise olemusest. 

Seminar "Puudega naine ja vägivald" on esimene samm nähtamatute probleemide nähtavaks tegemisel. 
 
Eesti keelde tõlkis kokkuvõtlikult Eda Muru 
  
Lähemalt loe kodulehelt:

http://www.invalidiliitto.fi/portal/fi/invalidiliitto/tiedotteet?bid=422