Poisid saavad seksuaalselt küpseks nooremalt kui kunagi varem. Toimetas Marge Sillaots.

Uue uuringu kohaselt saabub seksuaalne suguküpsus poisteni üha nooremas eas.

Rootsi, Taani, Ühendriikide ja Itaalia suremust käsitlevaid andmeid aluseks võttes on poisid alates 1700. aastatest "vananenud" ligikaudu 2,5 kuu võrra. Uuringu autor Joshua Goldstein ütleb: "Kaasajal on 18aastane nagu 22aastane 1800. aastal."

Teadlased vaatlesid punkti noorte meeste elus, kus suremuste arv ühtäkki suureneb. See punkt on sõltuvuses testosterooni tootmisega meeste kehas. Kuna testosterooni tase on kõrge, satuvad mehed ka rohkem ohtlikesse olukordadesse ja on hooletud. Võrreldes sajanditetaguse ajaga on aga antud punkt nihkunud aina varasematele eluaastatele, dekaadi kohta keskmiselt 2,5 kuu võrra.

Näitena toovad teadlased, et 1700. aastate keskel pidid poisid häälemurde tõttu Leipzigi poistekooridest lahkuma 18 aasta vanuselt. 20. sajandi Londonis toimub häälemurre aga 13aastastel.

Uuring ei oska nimetada otsest põhjust, miks seksuaalne küpsus poisteni aina varem jõuab, kirjutab Goldstein ajakirjas PLoS One. Juba varasemast on teada, et tüdrukute areng on võrreldes eelmiste sajanditega kiirenenud. Puberteet jõuab tüdrukuteni üha varem. Põhjuseks peavad teadlased keha rasvasisaldust ja paremat toiduvalikut. Teadlaste sõnul võivad need kaks faktorit mõjutada ka poiste varasemat seksuaalsust.

"Bioloogilised ja sotsiaalsed faasid noorte inimeste elus triivivad aina enam lahku," lisab Goldstein.

http://www.ohtuleht.ee/440178

Õhtuleht 21.08.2011