Tallinn tahab teleri kaudu eakaid hooldama hakata. Hanneli Rudi, Uwe Gnadenteich

Tallinna linn loodab lähiaastatel käivitada telehoolduse projekti, mis aitaks sotsiaaltöötajatel vanureid jälgida teleri vahendusel toimuvate seansside kaudu.

«Eaka inimese teleri külge pannakse kaamera ja temaga lepitakse kokku kindlad seansiajad,» kirjeldas Tallinna abilinnapea Merike Martinson, kuidas telehooldus välja nägema hakkab. Ühe sotsiaaltöötaja hoole alla on paarkümmend eakat, kellega siis vastavalt kokkuleppele võetakse ühendust kas iga päev või üle päeva.

Kindlasti ei tähenda telehooldus Martinsoni sõnul seda, et eakat ööpäevaringselt teleri vahendusel jälgima hakatakse. Rootsis näiteks tuletatakse eakale meelde, kas ta on oma hommikused rohud ära võtnud, uuritakse, kuidas ta ennast tunneb ja kuidas ta kodus hakkama saab.

Teleseansid annavad eakale abilinnapea sõnul turvatunde ja kergendavad ka sotsiaaltöötajate elu. «Selle asemel, et minna vaatama, kas ta saab hakkama, saab sotsiaaltöötaja võtta ühendust ja tal on info olemas, kas on vaja minna või mitte,» rääkis abilinnapea. Ka saab seda süsteemi kasutades kodus oleva vanainimese kaasata sotsiaalkeskuse tegevusse.

Martinson meenutas oma paari aasta tagust Soomes-käiku, kui ta esines Espoo sotsiaalkeskuses. Tema esinemine kanti telehoolduse kaudu üle ning sellega liitusid mitmed kodus olevad eakad, kes talle ka telesilla vahendusel küsimusi esitasid. Martinsoni on sõnul on nii Soomes kui Rootsis selline telehooldus juba ammu kasutusel ning on saanud täiesti igapäevaseks. Millal telehooldus pealinna eakate kodudesse jõuab, ei osanud abilinnapea täna veel öelda.

«Kui oleksid olnud head aastad, nagu 2006 kuni 2008, siis me oleksime selle juba sisse viinud,» sõnas Martinson. Ta lisas, et kui telehoolduse raha õnnestuks saada mõne välisprojekti abil, siis ei oleks selle elluviimisel mingeid takistusi. «Kui Tallinn peab oma vahenditest rahastama, siis see oleks raske ülesanne,» möönis Martinson.

Pealinna esimene taotlus Interregi programmist lükati küll tagasi, kuid linnal on kindel plaan uus taotlus esitada. «Ma olen optimist ja usun, et lähiaastate jooksul hakkame seda arendama,» kinnitas Martinson.

Kui paljusid Tallinna vanureid hakatakse teleri vahendusel jälgima, pole ka veel teada. «Koduhooldusel on meil inimesi 1000 inimest ja nende hulgas osa kindlasti võiks olla telehoolduses,» arvas abilinnapea. Ka osa paarisajast häirenupusüsteemiga liitunud eakast võiks olla hoopis telehoolduses. «Pilootprojektis me võiksime alustada 10 või 20 inimesega ja kui see on juba olemas, siis see laiendamine on tunduvalt odavam,» sõnas Martinson.

Telehoolduse näol on tegemist videokonverentsi süsteemiga, mille platvormi töötab välja Elion. Tehniliselt näeb asi välja nii, et teleri külge ühendatakse digiboksi meenutav seade ja videokaamera. «Eelis eaka inimese jaoks on selles, et asja saab juhtida teleripuldi abil. Arvutit paljud vanainimesed kardavad, aga teleriga on kõik harjunud. Samuti on pea igas kodus ühenduse pidamiseks vajalik telefoniliin,» rääkis sotsiaal- ja tervishoiuameti arendus- ja haldusosakonna juhataja Raivo Allev.

«Näiteks saab telesilla kaudu juhendada ravivõimlemist. Kui kõik seda teenust vajavad eakad inimesed ükshaaval läbi sõita ja igaüht eraldi juhendada, kulub väga palju aega, telehooldusega saab teenindada paljusid inimesi korraga. Samuti saab selle kaudu uurida, mida on inimesele apteegist vaja tuua ja samal ajal erinevalt telefonist siiski näha inimese nägu ja nii hinnata ka tema tervislikku seisundit,» tõi Allev näiteid telehoolduse kasutusvõimalustest.

Allikas: Postimees, 08.02.2012 http://www.tallinnapostimees.ee/732652/tallinn-tahab-teleri-kaudu-eakaid-hooldama-hakata/