Kuulsad naised, kes on uhkusega feministid. Toimetas Kerti Kulper, reporter

Näitlejanna Keira Knightley on oktoobrikuu ajakirja Vogue kaanel ja intervjuus tuleb tema vastustest välja sõna «feminism.» Mida see tema jaoks tähendab?

Knightley sõnab, et ta ei taha oma naiselikkust eitada, kuid samas ei tahaks ta olla ka kodune pereema. «Teisest küljest peaks kõik, kellel see soov on, seda saama teha, kaasa arvatud mehed, ilma, et keegi sellele viltu vaataks,» arvab näitlejanna.

Aga mitte kõik tuntud naised pole nõus laskma end feministiks kutsuda. Näiteks Lady Gaga on kuulutanud, et tema pole feminist, ta jumaldab ja armastab mehi. Sellest järelduks nagu armastus meeste vastu välistab selle, et naine seisab naiste õiguste eest. Kuid sellest hoolimata on Knightleyl tuntud mõttekaaslasi, kirjutab TresSugar.

Näitlejanna Ellen Page: «Ma olen feminist ja täieliku valikuvabaduse poolt. Naljakas on aga see, et kui ma seda kellelegi ütlen, arvatakse kohe, et ma pooldan aborti. Ma ei propageeri aborti, aga ma tahan, et naistel oleks võimalus valida.»

Näitlejanna Jane Fonda: «Sisuliselt saab feminism terviklikuks siis, kui saavutame sotsiaalse paradigma, mis lubab meestel ja naistel saada täielikeks inimesteks. Selle asemel, et naised peaks oma häält maha suruma ja mehed muutuvad järjest karmimaks, mis on minu arvates kõigi probleemide aluseks.»

Näitlejanna Kerry Washington: «Ma pean end tõesti feministiks. Mulle meeldib selle definitsioon, et naised on ka inimesed ja väärivad võrdseid õigusi, võrdset ligipääsu.»

Näitlejanna Ashley Judd: «Patriarhaat ei seisne meestes. See on süsteem, milles osalevad nii naised kui mehed. See seab esiplaanile poiste ja meeste huvid. See on delikaatne, salakaval ja kõige ohtlikum siis, kui naised kirglikult eitavad selles osalemist.»

Näitlejanna Roseanne Barr: «Naised peavad veel õppima, et keegi ei anna sulle võimu. Sa pead selle ise võtma.»

Lauljanna Annie Lennox: «Paljud noored naised tunnevad, et «feministi» silt on parimal juhul nende elus ebaoluline ja halvimal juhul häbimärk, mida iga hinna eest tuleks vältida. Feminismi mainet on rikutud karvaste kaenlaalustega mehi vihkavate naistega, kuid feminismi mõtet ja eesmärke võrdsusest tuleks värskendada ja uuel generatsioonil omaks võtta.»

Toimetas Kerti Kulper, reporter