Tänavune aasta isa on arst Ralf Allikvee. 11.11.2012

Estonia kontserdisaalis tähistati täna isadepäeva piduliku kontserdiga, kus anti üle ka tänavune aasta isa tiitel, mille sai tuntud arst Ralf Allikvee.

Ralf Allikveel (60) ja tema abikaasal Tiinal on kaks last ja neli lapselast. "Ma ei ole teinud mitte midagi erilist, olen andnud vaid edasi seda, mida mu vanemad mulle andsid," tõdes Ralf Allikvee.

Ralf Allikvee on lõpetanud TRÜ arstiteaduskonna ja töötanud onkokirurgina mitmetes Eesti haiglates, ta on olnud Tallinna Mustamäe haigla peaarst ja 2001. aastast Ida-Tallinna keskhaigla juhatuse liige ja nüüdne juhatuse esimees.

Eesti Naisliit on tiitlit Aasta isa omistanud aastast 1998.

Aasta isaks võib kandideerida Eesti vabariigi kodanik, kelle peres kasvab või on üles kasvatatud vähemalt kaks tublit last, kes on oma töös pädev ja tunnustatud ning on perekonna väärtustamise heaks eeskujuks ka väljaspool perekonda.

Aasta isad:

1998 – talupidaja Eduard Jaansen Sauga vallast Pärnumaalt
1999 – Tallinna tehnikakõrgkooli prorektor, kuue lapse isa Enno Lend
2000 – rahvakultuuri säilitaja Ants Taul Riidajast Valgamaalt
2001 – Jõgevamaa talupidaja ja kaitseliidu Järvamaa piirkonna juht Aare Kabel
2002 – rahvusooper Estonia loominguline juht Arne Mikk
2003 – haridus- ja teadusministeeriumi kantsler Jaan Kallas
2004 – Kehtna vallavolikogu esimees Märt Riisenberg
2005 – Harku eksperimentaalbioloogia instituudi töötaja Jaan Sild Harjumaalt
2006 – kolme lapse isa, kergejõustikutreener Mehis Viru
2007 – näitleja, lavastaja ja õppejõud, kuue lapse isa Lembit Peterson
2008 – kolme lapse isa, kuue lapse vanaisa ning Eesti Ema monumendi idee autor Hans Sissas
2009 – kolme tütre isa ja üheksa lapselapse vanaisa, eesti kunstnik, poliitik, karikaturist ja Rahvarinde asutaja Heinz Valk
2010 – kuue lapse isa, Tartu linnapea Urmas Kruuse
2011 – viie lapse isa, dirigent ja muusikapedagoog Aavo Ots

Evelin Ilvese kõne tänasel isadepäeval

"Head Eesti isad.

Head isadepäeva kõigile kohale tuljatele! Ja mõttes kohal olijatele!

Alustuseks südamlikud õnnesoovid aasta isale, kelle nime veidi aja pärast teada saame. Palju õnne nii tänaseks kui ka koju viimiseks ja jagamiseks!

Sageli räägitakse nendest tohututest ootustest, mida ühiskond on naistele ja emadele pannud. Need ootused sõlmivad ühte perekondlikud unistused ja tööalase edu.

Meeste ja isade suhtes ei kehti meil sugugi väiksemad või kehvemad ootused. Isade püüdlused nendega ootustega toime tulla on samuti tunnustamist väärt.

Selline pere, kus isalt oodatakse koju toomiseks vaid raha, ei saa kunagi olla aasta isa või aasta ema pere. Selline pere ei saa olla ka ülemäära õnnelik. Õnnelik on pere, kus isa toob koju kõige laiemas mõttes hoolt ja hoidmist oma pere suhtes.

Seda hoolt, seda hoidmist, mida me parimates peredes näeme, tahaks aga näha isadelt natuke rohkem ka meie Eesti elu suhtes. Nii paljud asjad võiksid muutuda natukene paremaks, kui me kuuleksime valjemalt ka isade häält, näiteks hariduses, õppimise edukuse hindamisel ja ka koolielu korralduses üldisemalt.

Eesti elu läheks paremaks ja hoolivamaks, kui me suudaksime ühistes asjades olla rohkem kui pere: ülemuste ja alluvate kõrval natuke rohkem nagu tööpere; juhtide ja juhitavate kõrval natuke rohkem üks rahvas.

Selleks pole tegelikult väga suurt pingutust vaja. Vaja on tahta ja olla mõtteis kohal.

Paljud isad töötavad oma perest igapäevaselt lahus. See on paratamatus. Palju isad elavad oma lastest lahus. Ka see on fakt. Olles mõtteis kohal, elades kaasa ja mitte lahku, on ka need lahusolekud peredele ületatavad. Ja sedagi peab tahtma.

Tänast päeva nimetatakse tavaliselt vist pidupäevaks. Õigem oleks siiski vist tunnustamise või isegi tähistamise päev.

Täna me ütleme välja selle tunnustuse ja tähistame, iga pere omal kombel, seda, mida me vaikimisi kindlasti mõtleme kõikidel teistel päevadel: aitäh kõige eest, armsad isad. Jõudu ja tervist ka."

Marek Kuul

Allikas: http://uudised.err.ee/index.php?06265599