Eesti leidlikud naised võistlesid Stockholmis.

27.–28.11.2013 toimus Rootsis Stockholmi Tehnikamuuseumis Euroopa Liidu naisleiutajate järjekordne konverents ja leiutiste konkurss EU-WIIN 2013 (4th Bi-Annual International European Women Inventors & Innovators Network Exhibition, Conference & Award Ceremony), mille läbivaks teemaks oli toodete ja teenuste innovatsioon ning nende oluline mõju majanduskasvule ja sotsiaalsele olukorrale Euroopas.

Eestist osales EU-WIIN 2013 konkursil oma töödega 4 naist:

  • Epp Songisepp (Tervisliku Piima Biotehnoloogiate Arenduskeskus) Lactobacillus plantarum E-98 (NCIMB 30236) e. silobakter E-98, mida kasutab STARTER ST silokonservandi NordSil valmistamiseks.
  • Viive Rosenberg (EVIKA) taimede geenipanga loomine ning selle kui toiduvaru kaitsmine ja kasutasmine, Eesti taimebiotehnoloogia loomine ja arendamine elutööna.
  • Marita Lumi – kannelseelik Saia do Harpa, mis on traditsioonilisest kandlest erineva kuju, mängutehnika ja mitmekesise kõlavariatsiooniga uudne muusikariist.
  • Ettevõtja-tekstiilidisainer Liivi Leppik (Visioontekstiil) – 3D kivikangas. Loodusest inspireeritud ning Jaapani shibori tehnika edasiarendusel tekstiilmaterjalist valmistatud innovaatilised ja unikaalsed 3D kivipildid.

Nominente oli kokku ligi 70 Euroopa Liidu 12st riigist. Lisaks osales konkursi rahvusvahelises kategoorias naisleiutajaid Nigeeriast, Egiptusest, Malaisiast, Ghanast ja Bangladeshist.

Peapreemia (plaatina auhinna) vääriliseks ja Euroopa parimaks naisleiutajaks 2013 tunnistati rootslanna Ylvä Ryngebo „X-ray protection – the MID way„ eest. Tema leiutatud vahendite kasutamisega on võimalik radioloogiapatsientide röntgenidoose vähendada Tal on firma Medical Innovation Design MID AB.

Eestlastest said oma leiutiste eest eripreemia Viive Rosenberg, Epp Songisepp ja Marita Lumi. Silmapaistva loomingulisuse eest sai auhinna Liivi Leppik. Eesti naisleiutajate tööd olid kõrgetasemelised ja neid ka hinnati vääriliselt.

Lisainformatsioon 
Anne-Mari Rannamäe 
MTÜ QUIN-Estonia 
52 35 364 
E-post: amrannamae@gmail.com

 Allikas: Eesti Naiste Koostöökett: http://www.naistekoostookett.ee/