Rootsis ahistas kehalise kasvatuse õpetaja kurte lapsi aastakümneid

Rootsi väljaanne Expressen kirjutas, kuidas kahes kurtide koolis lapsi kolm aastakümmet kiusati ja seksuaalselt ahistati.

Örebros ja Stockholmis asuvas kurtide koolis töötas kehalise kasvatuse õpetajana mees, kes tüdrukuid ahistas.

Expressen intervjueeris 15 endiste õpilast, kellest noorim on nüüd 25-aastane ja vanim 50-aastane.

«Me ei tohtinud kanda aluspükse. Õpetaja vaatas, et ega meil spordipükste all aluspükse ei ole. Ta pani käe püksi ja katsus,» sõnas nüüd 50-aastane Rose-Marie Strandberg Ljung.

37-aastase Veronika Karlssoni sõnul ahistas teda sama kehalise kasvatuse õpetaja.

«Ta tõmbas meil spordipüksid alla ja vaatas ega meil aluspükse ei ole. Alguses ma tundsid end ahistatuna, siis aga mõtlesin, et ta on õpetaja. Olin siis väga väike, vaid seitsmeaastane. Ma ei teadnud siis, mis on õige ja mis vale,» lausus Karlsson.

Ahistamine jätkus, kui mees läks Örebro koolist Stockholmi kooli.

Õpilased kaebasid kehalise kasvatuse õpetaja ahistamise peale nii vanematele, kooli õppetöö eest vastutavale isikule, arstile kui kooli juhile. Need kaebused aga ei lahendanud probleemi.

1999. aastal pidi mees Stockholmi kurtide kooli rektorile oma tegevusest aru andma, kuid sai siiski tööd jätkata.

«Inimesele tuleb alati anda teine võimalus. Meie vahel toimunud vestlus ei ole avalik, kuid kinnitan, et see oli kõvasõnaline,» lausus endine rektor Anita Bengstar.

See õpetaja jäi pensionile 2009. aastal. Ta on Stockholmi kurtide koolis siiski siiani käinud tunde andmas asendusõpetajana.

Mehe ohvrid otsustasid selle aasta kevadel teha tema kohta politseisse kaebuse, kuid politsei pidas võimalikke seadustest üleastumisi vananenuteks.

Õpilaste poolt ahistamises süüdistatud mees sõnas Expressenile oma advokaadi vahendusel, et ta käitus ja tegutses reeglite kohaselt ja arvas, et enamik ta õpilasi meenutab teda hea sõnaga.

Mees ei soovinud kommenteerida tema vastu esitatid ahistamissüüdistusi.

Toimetaja:

Inna-Katrin Hein

Allikas: Postimees: 2.12.2013