Eestisse luuakse seksuaalvägivalla ohvrite kliinikud. Piia Puuraid

Praegu ei oska enamik naistearste vägistamisjuhtumeid fikseerida ega nendega tegeleda. Keskused peaksid selle probleemi lahendama.

Arstide hinnangul on seksuaalvägivalla ohvrite abistamine Eestis äärmiselt puudulik. Viimane vägistamisohvri abistamist ja asitõendite fikseerimist kirjeldav juhend pärineb 2001. aastast ning enamik arste seda enam ei kasuta. „Arstid vajavad konkreetseid juhendeid, abivahendeid tõendusmaterjali kogumiseks ja koolitusi, et nad oleksid valmis ohvritele hädavajalikku abi osutama,” ütles Tartu ülikooli kliinikumi naistearst Kai Part. Seetõttu luuaksegi Tallinna ja Tartu suuremate haiglate juurde paari aasta jooksul keskused, kust ohver saab kogu abi.

Justiitsministeeriumi kriminaalpoliitika osakonna nõuniku Brit Tammiste hinnangul oluline, et vägivallaohvrid saaksid igakülgset tuge nii ravi kui ka nõustamisena. „Mida lähemal on abi kannatanule ja mida mitmekülgsem see on, seda parem. Näiteks on võimalik, et meditsiiniasutusse, kus pakutakse ohvritele kompleksteenust, pöörduvad ka inimesed, kes pole julgenud politsei poole pöörduda,” täiendas ta.

Artikkel jätkub EPL http://www.epl.eeTäismahus lugemiseks logi sisse, telli digipakett või osta päevapilet.