13 tuntud Eesti meest liituvad täna naistevastase vägivalla vastase valge lindi kampaaniaga. Sotsiaalministeerium. Pressiteade 29. juuni 2016

Sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna ettepanekul liituvad täna kell 12 Radisson Blu Sky Hotellis naistevastase vägivalla vastase valge lindi kampaaniaga 13 tuntud Eesti meest, et ühiskonda teavitada ning kutsuda üles võitlema naiste vastu suunatud vägivallaga. Kampaania eesmärk on kaasata mehi naistevastase vägivalla vastasesse tegevusse.

Rahvusvahelise valge lindi kampaaniaga ühinevad täna minister Tsahkna kutsel Hannes Hanso, Hanno Pevkur, Urmas Reinsalu, Riho Terras, Meelis Kiili, Elmar Vaher, Arnold Sinisalu, Marko Mihkelson, Eiki Nestor, Allar Jõks, Siim Kallas ja Rainer Kattel.

„Meie sõnum on selge – naistevastane vägivald on üheselt vastuvõetamatu. Meie ülesandeks on kutsuda kõiki mehi üles olema väärikad mehed, isad ja pojad ning kaitsma meie naiste turvalisust. Me kutsume kõiki mehi ühinema valge lindi kampaaniaga, et igapäevaselt anda oma panus naistevastase vägivallaga võitlemisele, olla eeskujuks ja teenäitajaks poistele ning aidata neil kasvada keskkonnas, kus vägivald ei ole lahendus,“ ütles sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna.

Tsahkna sõnul liituvad täna valge lindi kampaaniaga mehed, kes igapäevaselt kujundavad ühiskonna väärtusi juhtides tuhandeid Eesti mehi oma igapäevatöös.

„Me oleme isad ja vanaisad, kes on valmis olema eeskujuks poistele, et neist kasvaksid väärikad mehed. Meie seas on mehed, kes vastutavad Eesti turvalisuse ja kaitsmise eest ning juhivad igapäevaselt tuhandeid mehi, olles neile autoriteetideks. Meie seas on isad, kes seisavad inimeste väärikuse tagamise eest. Meie seas on ka kolm vanaisa, kes järgmiste kuude jooksul veavad avalikku debatti, milliseid väärtusi Eesti ühiskond järgmiste viie aasta jooksul tähtsaks peab,“ ütles Tsahkna.

2015. aastal oli Eestis üle 12 000 perevägivalla väljakutse, millest registreeriti 3000. Naiste varjupaikade teenust kasutas üle 1800 naise, kellest paljud pöördusid koos lastega. „Eestis on alates 15. eluaastast perekonna sees mingisugustki vägivalda kogenud üle 60 000 naise. Järjest enam julgevad naised aga oma murest rääkida ja abi paluda ning meie ülesanne on olla neile toeks. Veelgi enam, eesmärgiks on see, et naistel ei oleks enam põhjust abi küsida,“ ütles Tsahkna.

Euroopa Soolise Võrdõiguslikkuse Instituudi (EIGE) Tallinnas korraldataval seminaril „Poolel teel soolise võrdõiguslikkuseni“ arutatakse lahenduste üle soopõhise vägivallaga võitlemiseks. Instituut on ühtlasi pannud aluse valge lindi kampaaniale, mille eesmärk on kaasata mehi naistevastase vägivalla vastasesse tegevusse. Valge lindi kampaania on meeste eestvedamisel toimuv liikumine, mille eesmärk on võidelda naistevastase vägivallaga. Kampaania sai alguse 1991. aastal Kanadas ning tänaseks on sellega liitunud mehi juba 60 erinevast riigist.

Kampaania kodulehel saavad üleskutsega liituda kõik mehed ning liituja saab lubaduse andmisel lisada ka oma personaalse sõnumi või lubaduse. Kampaaniaga liitujad annavad EIGE kodulehel lubaduse:

I will change the world and make it better for women, children and other men. I am one of billions of men who believe that women and men are equal and there should be no place for violence against women in this world. I pledge, by wearing a white ribbon, to never commit, condone or remain silent about violence against women. I promise to raise the issue of violence against women and to work towards ending the violence against women.

Riigikogu esimees Eiki Nestor

Kaitseminister Hannes Hanso

Siseminister Hanno Pevkur

Justiitsminister Urmas Reinsalu

Sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna

Riigikogu Riigikaitsekomisjoni esimees Marko Mihkelson

Kaitseväe juhataja Riho Terras

Kaitseliidu ülem Meelis Kiili

Politsei- ja Piirivalveameti peadirektor Elmar Vaher

Kaitsepolitsei peadirektor Arnold Sinisalu

Endine Euroopa Komisjoni asepresident Siim Kallas

Endine õiguskantsler, vandeadvokaat Allar Jõks

Võrdõiguslikkuse Nõukogu tulevane juht, professor Rainer Kattel

 

Oskar Lepik

Meediasuhete nõunik

Sotsiaalministeerium

626 9321 / 5333 7341

press@sm.ee / oskar.lepik@sm.ee

www.facebook.com/sotsiaalministeerium