Eesti autsaiderkunst “Kogutud maailmad” Viljandis Kondase keskuses.

Eesti Vabariik 100 kunstialgatus „Kogutud maailmad“ koondab enam kui 50 Eesti psüühilise erivajadusega inimeste kunstiloomet. Samanimeline näitus „Kogutud maailmad“ avatakse 11. juunil kell 13 Kondase Keskuses Viljandis.

„Kogutud maailmad“ on sotsiaalse suunitlusega kunstialgatus, mille eesmärk on Eesti autsaiderkunsti kaardistamine ning tutvustamine. „Oleme püüdnud Eesti hoolekandeteenuste süsteemis – AS Hoolekandeteenused kodudes, tugi- ja päevakeskustes ja erivajadustega laste koolides – jõuda psüühilise erivajadusega inimesteni, kelle unikaalne ja sageli peidus olev kunstilooming väärib laiema avalikkuse ette toomist,“ sõnas projekti läbiviija Kondase Keskuse esindaja Mari Vallikivi. „Näituse „Kogutud maailmad“ toob laiema publiku ette huvitava kunstilise eneseväljenduse,“ lisas Vallikivi.

EV100 kunstiprogrammi kuuluval näitusel eksponeeritakse ligikaudu 200 kunstiteost enam kui 50 autorilt.

Eesti autsaiderkunstikoondav näitus avab loojate unikaalseid maailmu, olles omakorda jagatud suuremateks teemadeks nagu inimesed, eluolu ja ehitised, masinad ja sõjamehed, taime- ja loomariik ning mustrid ja värvid, kirjad ja kordused. „Teemad hõlmavad suurt osa autsaiderkunsti ainesest ning kõnelevad erivajadusega inimeste vaimumaailmast. Siiski pole väljapaneku eesmärgiks niivõrd marginaalsuse demonstreerimine, kuivõrd kunsti põhimõtteliste küsimuste – autentsuse, originaalsuse, loovuse ja kunstniku positsiooni mõtestamine laiemalt,“ ütles Mari Vallikivi.

Näitus jääb Kondase Keskuses avatuks kuni 22. juulini 2018.

Projekt „Kogutud maailmad“ on sündinud koostöör Riigikantselei EV100 korraldustoimkonna, Kaasaegse Kunsti Eesti Keskuse, Viljandi Linnavalitsuse ja Eesti Kultuurkapitaliga.

Hägusate piiridega autsaiderkunst köidab maailmas jätkuvalt nii publiku kui kunstnike tähelepanu, alates 1960-70. aastatest on kunsti peavool endaga kunstimaailma „väljasolijaid“ jõudsalt kaasa haaranud, kaasates nende kunsti suurtesse muuseumi- ja näituseprojektidesse (muu hulgas Kasseli Documental, Veneetsia biennaalil), olles esindatud püsiekspositsioonina isegi mõne kaasaegse kunsti muuseumis, rääkimata autsaiderkunstiga tegelevate institutsioonide asutamise kasvutrendist maailmas.

Lisainfo
Mari Vallikivi
marivallikivi@gmail.com
kondas@kondas.ee
Kondase Keskus, Pikk 8, Viljandi. Avatud E-P 11-18