Eesti Puuetega Inimeste Koja uudiskiri – juuni 2018

Ilmunud on Eesti Puuetega Inimeste Koja uudiskiri – Juuni 2018.

Avalikud ehitised peavad olema ligipääsetavad puuetega inimestele

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo allkirjastas 29. mail määruse, millega kehtestatakse puuetega inimeste erivajadusi arvestades nõuded avalikele ehitisele, et tagada puuetega inimeste takistusteta liikumine ja ehitise kasutamine ning asjakohase teabe kättesaadavus.

Fotol sisevaade läbi viie korruse moodsast raamatukogust.
Loe edasi

Tasustatud lisapuhkus ​sügava puudega isiku lähedaste

Alates juulist 2018 on täisealise sügava puudega isiku töötaval lähedasel või määratud hooldajal õigus saada viis tööpäeva tasustatud hoolduspuhkust aastas.

Loe edasi

7 kasulikku fakti, kui hooldad lähedast

Kui inimene vajab igapäevseks toimetulekuks kõrvalist abi, peab seda võimaldama talle elukohajärgne omavalitsus. Mida peaksid teadma, kui hooldad igapäevaselt oma lähedast?

Loe edasi

Tasuta kirjutustõlketeenus

Erivajadusega vähenenud töövõimega tööealistel inimestel (16-aastane kuni vanaduspensioniealine) on võimalik saada tasuta kirjutustõlketeenust.

Loe edasi
Kohtumine tervise- ja tööministriga EPIKojas. Fotol vasakult: Riina Sikkut, Meelis Joost, Monika Haukanõmm, Helen Kask, Anneli Habicht, Tauno Asuja.

EPIKoja tegemised

Kohtumine töö- ja terviseministriga

8. juunil käis EPIKojal külas tervise- ja tööminister Riina Sikkut. Rääkisime, kuidas kogevad puudega inimesed ja kroonilised haiged tervishoiusüsteemi ja tööelu ning arutasime Võrdse kohtlemise seaduse muutmise käekäiku. Andsime ministrile üle ka ÜRO puuetega inimeste õiguste konventsiooni täitmise variraporti.

Kuidas sündis variraport?

ÜRO puuetega inimeste õiguste konventsiooni täitmise variraporti “Puuetega inimeste eluolu Eestis” tulemusi oleme uudiskirjas juba korduvalt tutvustanud. Kuidas raport valmis? Koostamise ning lõpptulemuse nimel kulus erinevatel osapooltel, eriti projektimeeskonnal loetlematu arv (t)öötunde. Saa teada, milliseid takistusi tuli seljatada ning milliste emotsioonidega toime tulla.

Loe edasi

EPIKoda puhkab!

Käes on puhkuste aeg! EPIKoja maja Toompuiestee 10 I korrus on alates 2. juulist kuni 29. juulini 2018 suletud. Sel perioodil saab meiega kõige kiiremini ühendust kirjutades epikoda@epikoda.ee.

Küll, aga toimuvad nõustamisteenuse kontaktkohtumised töövõime või puude raskusastme hindamist taotlevatele isikutele järgmistel kuupäevadel:

  • 3. juulil kell 09.00-17.00
  • 5 juulil kell 09.00-17.00
  • 10 juulil kell 09.00-17.00
  • 12 juulil kell 09.00-17.00
  • 17 juulil kell 09.00-17.00
  • 24 juulil kell 09:00-17:00

Nõustamisele eelregistreerimiseks helistada telefonil 671 5909 või kirjutada noustaja@epikoda.ee

EPIKoja tegemised

Kes on Eesti Pimekurtide Tugiliidu esinaine – Raissa Keskküla?

Raissa Keskküla südameasi on juba 1975. aastast pimedate ja pimekurtide täisväärtuslikum elu. EPIKoja liige, Pimekurtide Tugiliidu tegevjuht on aastaid aidanud koolitada nii lapsevanemaid, õpetajaid kui ka tööandjaid, ning näeb väga lähedalt just selle keeruka valdkonna rõõme ja kitsaskohti.

Fotol Raissa Keskküla suhtlemas pimekurdi noorega.
Loe edasi

EPIFondil on uus kodulehekülg

Eesti Puuetega Inimeste Fondil on uus kodulehekülg. Uuri lähemalt fondi tegemiste kohta. – www.epifond.ee

TERVIS

Elundidoonorlusest Eestis

Millises seisus on elundidoonorlus Eestis ja kui palju teemast üldse teatakse? Sellest rääkisime ajakirjas “Sinuga” dr Virge Palliga, Tartu Ülikooli Kliinikumi Transplantatsioonikeskuse direktoriga.

Loe edasi
Valge kriidiga joonistatud küsimärk mustale tahvlile

SAA TEADA

Kas pimeda inimese silmad valutavad?

EPIKoja poole pöördus Harkujärve põhikooli õpetaja, kelle õpilased said rühmatööna panna kirja küsimusi, mida nad erivajadustega inimeste käest teada sooviksid. Mis siis noori täpsemalt huvitas?

Loe edasi

KOOLITUS

MTÜ Pro Civitas kutsub töötuid osalema tasuta koolitusprogrammis

Tasuta koolitusprogrammis „Tallinna, Harjumaa ja Raplamaa pikaajaliste töötute toomine tööturule loomemajandussektoris“ on osalema oodatud pikka aega tööturult eemal olnud inimesi (16-29 aastaseid alates 6 kuust töötuna olemisest ning 29-63 aastaseid alates 12 kuud töötuna olemisest), kellel on soov õppida ja areneda loomemajanduse valdkondades (kunst, tarbekunst, disain, fotograafia, film, audiovisuaalvaldkond, etenduskunstid, restaureerimine, taaskasutus, jne). Koolitusprogrammi infopäev toimub 27. juunil 2018 kell 13.00 Tallinnas, Kozebue 9.

Loe edasi

KUHU MINNA?

Mine purjetama!

Suvel saavad erivajadusega inimesed proovida purjetamist:

  • 14, juulil Tallinna Merepäevadel
  • 11. augustil Kuressaare merepäevadel.
Fotol puidust kail kokku keritud valge köis.
Loe edasi

Järgmine uudiskiri ilmub augustis.

Ilusat ja kosutavat suve!