Skip to main content

Sotsiaalministeerium kaalub parapaatide ostu toetamist 45 000 euroga. Vahendas BNS.

TALLINN, BNS – Sotsiaalministeeriumil on plaanis 45 000 euroga toetada parapurjetamiseks sobilike paatide ostu.

“Puuetega inimesed vajavad tihtipeale täisväärtuslikuks eluks praktilisi lahendusi ja uusi võimalusi,” ütles sotsiaalkaitseminister Kaia Iva BNS-ile. “Näen parapaatides võimalust arenguks, inimeste unistuste ja väljakutsete piiride nihutamiseks. Erinevad tegevusteraapiad aitavad kaasa nii emotsionaalse tasakaalu saavutamisel kui ka füüsilise võimekuse tõstmisel.”

Positiivse otsuse korral hangitakse jahtklubide liidu, parapurjetamise eestvedajate ja sotsiaalministeeriumi koostöös kolm parapurjetamiseks sobilikku paati, et anda erivajadustega inimestele võimalus sportimiseks ja tegevusteraapiaks. Parapaadid ei lähe ümber ja on lihtsustatud juhtimissüsteemiga. Ühele paadile saab ka paigaldada tehnilised lahendused nende jaoks, kes ei saa enda käsi kasutada. Lisavarustusse kuuluvad paatide transpordiks mõeldud treiler ja kärud ning kraana, millega saab inimese ratastoolist paati tõsta.

“Hea on see, et olen merele saanud ka tavapaatidega, aga pole saanud ise juhtida,” ütles 39-aastane 6/7 kaelalülinihestusega purjetamisharrastaja Aune Mägi. “Tugevama tuulega on mul mure paadis püsimisega. Oleksin väga õnnelik, kui saaks paadid, mis on turvalised ja ümber ei lähe, siis saan hakata julgemalt tegutsema.”

Mägi kinnitusel  annab purjetamine talle kindlasti rohkem iseseisvust, enesearenguvõimalusi ning vabaduse ja vastutuse tunnet.

“Parapurjetamine aitab ja toetab positiivse meeleolu loomist ning tasakaalu hoidmist. Mina leian, et see sobib hästi taastusraviks ja teraapia eesmärgil erinevate vajadustega inimestele,” näeb Mägi parapaatide kasutusvaldkonda laiemalt.

Nüüdseks on “Eriliste purjetajate” parapurjetamisalgatuse raames kolme aasta jooksul merel käidud enam kui 250 korral – kolmes linnas ja viies sadamas on osalenud sadakond puudega inimesest vanuses 9-79 aastat.

Tallinna toimetus, +372 5855 8035, sise@bns.ee

Baltic News Service