Solman: „Erilised purjetajad“ on tõesti erilised, sest edendavad läbi purjetamise kaasatust ja sidusust ühiskonnas

SISEMINISTEERIUM

PRESSITEADE

23.12.2019

Solman: „Erilised purjetajad“ on tõesti erilised, sest edendavad läbi purjetamise kaasatust ja sidusust ühiskonnas

Rahvastikuminister Riina Solman kohtus projekti „Erilised purjetajad“ eestvedajate Külli Haava, toetaja Ingrid Puusta ja vabatahtliku Maanus Kask’iga. Kohtumisel arutati, kuidas projekt „Erilised purjetajad“ aitab ühiskonda kaasata erivajadustega ja sotsiaalsetes katsumustes olevaid inimesi. 

„Erilised purjetajad“ võimaldab käia merel ka sellistel inimestel, kel selleks tavalistes tingimustes võimalust ei oleks. Projektis kasutatavad purjekad on sobilikud ratastoolis inimestele. Olemas on ka rooli- ehk juhtimisvõimenduse võimalusega paat, mida saavad kasutada elektrilise ratastooli kasutajad või nõrgemate kätega purjetamishuvilised. Paate kasutatakse nii teraapilisel eesmärgil kui ka algõppeks ja võistlemiseks.

„Elan projektile südamest kaasa. Rõõmustasin, kui õnnestus riigi toel saada kolm purjekat ning ka nüüd, kui projekti tunnustati aasta merendusteo auhinnaga. Mul on ainult kiidusõnu projekti eestvedajatele ja toetajatele, sest näen, et purjetamine annab tõesti teatava vabadusetunde neile, kes muidu loodusesse liikuma ei pääse,“ tunnustas Solman kohtumisel.

„Värskesse õhku sportima või vaba aega veetma minna on tavainimesele lihtne, aga puudega inimesel pole see liiga sageli üldse võimalik, kasvõi trepiastmete tõttu. Ratastooli ei jõua männijuurte või liivaluidete peal lükata ei inimene ise ega tema abistaja. Purjetamine annab aga võimaluse koduseinte vahelt välja loodusesse tulla ja tuule jõul vee peal liikuda. Turvalise veepeal liikumise kogemus on oluline ja püüame seda pakkuda üle Eesti, “ ütles projekti „Erilised purjetajad“ juht Külli Haav. 

Projekt „Erilised purjetajad“ on juba viiel suvel aidanud erivajadustega inimesed purjetama. Projekti toetaja ja matroon on olümpiasurfar Ingrid Puusta. Rohkem saab eriliste purjetajate projekti kohta lugeda nende Facebooki lehelt facebook.com/erilisedpurjetajad

Kersti Ringmets

Kommunikatsiooninõunik

Tel. 612 5243,  5870 7538

kersti.ringmets@siseministeerium.ee