2021. aasta Valge Lindi auhinna saab advokaat Ene Ahas

Eesti Naisteühenduste Ümarlaua 2021. aasta Valge Lindi auhinna saab advokaat Ene Ahas, kes on läbi aastate nii advokaadi, koolitaja kui vanemlusnõustaja rollis aidanud leida vägivallast väljapääsu väga paljudel peredel ja loonud turvalisust nii emadele kui lastele. 

Ene Ahas on olnud Eesti Naisteühenduste Ümarlauale usaldusväärseks ja vastutulelikuks koostööpartneriks, kellelt küsida nõu perekonnaõigust ja lähisuhtevägivalda puudutavates küsimustes. 

Lisaks õigusalasele kompetentsile on Ene Ahas omandanud ka suurepärased teadmised ja praktilised oskused psühhosotsiaalseks tööks. 

Viimase aasta jooksul oleme üheskoos seisnud selle eest, et riiklikule perelepitusteenusele lisanduks kõigi osapoolte jaoks turvaline kohtuväline erimenetlus, mille käigus saaks vanemluskokkulepped sõlmitud ka neis peredes, kus vanemate vahel on esinenud vägivalda. 

Tavapärane perelepitus sellistel juhtudel kindlasti ei sobi, sest osapooled on ebavõrdsel positsioonil. Laste elukorralduse küsimustes tuleb aga kiiresti lahendused leida. Sellise uue teenuse arendamisel on Ene pikaajalised praktilised kogemused advokaadi ja vanemlusnõustajana asendamatud. 

Eesti Naisteühenduste Ümarlaud annab alates 2004. aastast Valge Lindi auhinna välja igal aastal 25. novembril, kui ülemaailmselt tähistatakse naistevastase vägivalla vastast päeva. Auhind antakse välja üksikisikule või organisatsioonile, mis möödunud aasta/aastate jooksul on kõige rohkem ära teinud Eestis naistevastase vägivalla tõkestamiseks või probleemist teavitamiseks.

Valge Lindi auhinna on eelnevatel aastatel pälvinud:

2004    Joosep Kaasik Lääne Politseiprefektuuri korrakaitse osakkonna politseidirektor

2005    Põhja-Tallinna Valitsus

2006    Tartu Naiste Varjupaik

2007    Ene Augasmägi Tapa Vallavalitsuse sotsiaalnõunik

2008    Jõhvi Vallavolikogu

2009    Kadri Ibrus, Eesti Päevalehe ajakirjanik

2010    ETV saate Jõulutunnel tegijad

2011    Eesti Vabariigi Justiitsministeerium

2012    Raul Heido, Lõuna Ringkonnaprokuratuuri ringkonnaprokurör

2013    Kati Arumäe, Politsei- ja Piirivalveameti korrakaitseosakonna juhtivkorrakaitseametnik ja Kerli Palu, Keskkriminaalpolitsei juhtivkriminaalametnik

2014    Helen Sööl, Sotsiaalministeeriumi soolise võrdõiguslikkuse osakonna peaspetsialist

2015    Kait Sinisalu, Eesti Naiste Varjupaikade Liidu psühhoterapeut

2016    Eesti Naiste Varjupaikade Liit

2017    Leili Mutso, Läänemaa Naiste Tugikeskuse juhataja

2018    Urmas Reinsalu, justiitsminister

2019    Kadri Soo, Tartu Ülikooli õppejõud

2020    Kätlin Konstabel, psühholoog ja pereterapeut