Vabariigi aastapäeva kontsertetendus saab nägemispuudega inimestele mõeldud kirjeldustõlke

Eesti Vabariigi 104. aastapäeva kontsertetenduse teleülekanne saab ligipääsetavaks nägemispuudega televaatajatele läbi kirjeldustõlke. Samuti saavad eesti viipekeele tõlke ning subtiitrite toel presidendi kõnest osa kuulmispuudega televaatajad.

“Vabariigi aastapäeva raames loodud lavastused pälvivad igal aastal palju kõneainet. Kui varasemalt on lavastuse sisust nägemispuudega inimesed ilma jäänud, siis nüüd juba kolmandat aastat järjest on kõigil soovijatel võimalik vabariigi aastapäeva õhtul teleeetrisse jõudvat etendust kuulata ka kirjeldustõlkega,” ütles Eesti Pimedate Liidu juht Jakob Rosin.

Kirjeldustõlk on etenduse proove ning stsenaariumit jälgides ette valmistanud laval toimuvat kirjeldava teksti, mida etendusega sünkroonis tele-eetris ette kantakse. Kirjeldustõlke autorid Krista Fatkin ja Kai Kunder on pikaaegse filmide ja teatrilavastuste kirjeldamise kogemusega. Lisaks on ETV2 kanalilt võimalik jälgida presidendi kõnet nii subtiitritega kui ka eesti viipekeelde tõlgituna.
Kirjeldustõlke saab aktiveerida televaataja, käivitades oma digiboxis nägemispuudega inimestele mõeldud Eesti Televisiooni alternatiivse audiokanali.

“Kirjeldustõlke loomine vabariigi aastapäeval ei ole üksnes tõlge, see on jõuline sõnum sellest, et vabariigi aastapäev on pidupäev kõigile, meie riik on kõigile, ei ole vahet, kas Su silmad näevad või ei näe,” sõnas Õiguskantsleri Kantselei Puuetega Inimeste Valdkonna juht Juta Saarevet. Tema sõnul on aeg, et ka teised asutused ja ettevõtted võtaksid ligipääsetavuse oma südameasjaks samal moel, nagu seda on teinud vabariigi President, näidates head eeskuju.

Teleülekannet aitavad ligipääsetavaks muuta Eesti Pimedate Liit, Eesti Rahvusringhääling ja Vabariigi Presidendi Kantselei.

Eesti Pimedate Liit on üle-eestiline nägemispuudega inimeste ühingute katusorganisatsioon. Liit kaitseb ning esindab nägemispuudega inimeste huve riiklikul ja rahvusvahelisel tasandil.

23.02.2022
Eesti Pimedate Liit