Kruuse loodab, et töövõimereform võetakse sügisel vastu. Aleksander Krjukov

Tervise- ja tööminister Urmas Kruuse sõnul tehakse töövõimereformi kallal veel terve suvi tööd ja ta loodab, et see saab sügisel ka seaduseks.

Täna toimus töövõimetuskindlustuse uue süsteemi väljatöötamise juhtrühma koosolek ning vahetult pärast koosoleku lõppu ütles Kruuse ERR-i uudisteportaalile, et töö reformi kallal jätkub veel terve suvi.

"Me oleme lubanud terve suvi teha erinevate sihtrühmadega koostööd ja seaduse eelnõud täiendada. Juulis on mitu koosolekut ka riigikogu sotsiaalkomisjoniga," märkis ta.

Samuti lõid Reformierakond ja sotsiaaldemokraadid teema arutamiseks fraktsioonide töörühma.

Tänasest koosolekust ülevaadet andes ütles Kruuse puuetega inimeste esindajate hirme vahendades, et kardetakse selle pärast, et kas sotsiaalteenuseid on ikka piisavalt ja kas kohalikud omavalitsused on võimelised kõiki teenuseid osutama. "Siin me oleme ette näinud kohalikele omavalitsustele täiendavaid vahendeid, et nad suudaksid neid osutada," ütles Kruuse.

Ministri sõnul vajab arutelu veel ka töövõimetuspensioni suurus. "Selleks, et seal ei oleks kaotajaid on ette nähtud tasandamine. Need, kellele on töövõimetus määratud vähemalt kaheks aastaks, saaks seda raha täiendavalt edasi."

Ka hindamismetoodika ja tööle rakendamine on teemad, millega tuleb tööd teha.

"Me ei soovi kiirustades eelnõud läbi suruda, vaid viimistleda see selliseks, et see rahuldaks võimalikult palju ühiskonnagruppe ja täidaks oma põhieesmärki – tõsta inimeste võimalust suurendada oma sissetulekuid ja osaleda tööturul," rääkis minister. "Loomulikult oleks hea, kui sügiseks suudame erinevate osapooltega kokkuleppele jõuda," lõpetas ta.

Lisaks Kruusele osalesid koosolekul ka töökaitseminister Helmen Kütt, tööala asekantsler Nele Gerberson, terviseala asekantsler Ivi Normet ja sotsiaalala asekantsler Rait Kuuse. Samuti ka töötukassa juhatuse esimees Meelis Paavel, sotsiaalkindlustusameti peadirektor Juta Saarevet, haigekassa juhatuse esimees Tanel Ross, rahandusministeeriumi kindlustuspoliitika osakonna juhataja Siiri Tõniste, riigikantselei strateegiabüroo strateegiadirektori asetäitja Märt Loite, Eesti puuetega inimeste koja juhatuse esimees Monika Haukanõmm, tööandjate keskliidu juhataja Toomas Tamsar ja ametiühingute keskliidu esindaja Harri Taliga.

Juhtrühma järgmine koosolek toimub augusti lõpus.

Allikas: http://uudised.err.ee/v/eesti/ec1c2df3-7041-40bc-9feb-7e62b61d31b4