Rahvusvaheline rasestumisvastaste vahendite päev – 26. september 2007

Rahvusvaheline rasestumisvastaste vahendite päev on kampaania, mille eesmärgiks on tõsta inimeste teadlikkust rasestumisvastastest vahenditest ja parandada seksuaalkasvatuse taset.

 

Kampaaniat juhib valitsusväliste organisatsioonide liit, kuhu kuuluvad Marie Stopes International (MSI), Euroopa Kontratseptsiooniühing (ESC), Centro Latinoamericano Salud y Mujer (CELSAM) ja Asian Pacific Council on Contraception (APCOC). Kampaaniat toetab Bayer Schering Pharma. 2007. aasta kampaania eesmärgiks on teavitada noori rasestumisvastastest vahenditest, et neil oleks võimalik langetada informeeritud otsuseid lapsevanemaks saamise kohta.

Rahvusvaheline rasestumisvastaste vahendite päev 26. septembril on iga-aastane ettevõtmine ja 2007 on kampaania ava-aasta. Sel kuupäeval toimub rahvusvahelise rasestumisvastaste vahendite päeva raames erinevates riikides mitmeid üritusi.

Et inimesi rahvusvahelisest rasestumisvastaste vahendite päevast ja teadlike otsuste tegemise tähtsusest kontratseptsioonis laiemalt teavitada, käivitatakse reklaamikampaania. Kampaania avaüritusel Berliinis avas näitlejanna ja modell Misha Barton ametlikult reklaamplakatid, mis kujutavad elu koos ja ilma lasteta loosungiga „Ela oma elu, enne kui alustad uut“.

Rahvusvahelise rasestumisvastaste vahendite päeva tähistamiseks toimub mitmel pool maailmas erinevaid üritusi, sealhulgas harivaid ettevõtmisi koolides ja ülikoolides, heategevuskontserte, õpikodasid noortele ja promoüritusi klubides. Eestis on rahvusvahelise rasestumisvastaste vahendite päeva koostööpartneriteks Eesti Seksuaaltervise Liit, Tallinna linn, Eesti Euroopa Liikumine ja Eesti Õpilasesinduste Liit.

Veebileht www.sinu-elu.com  on samuti oluline osa kampaaniast ning sisaldab informatsiooni ja nõuandeid kontratseptsiooni, seksuaalsuse ja seksuaalkasvatuse kohta.

Lisaks on käivitatud arstide, meditsiiniõdede ja pereplaneerimiskliinikute teavitamiseks rahvusvahelisest rasestumisvastaste vahendite päevast spetsiaalne tervishoiutöötajatele suunatud kampaania. Tervishoiutöötajatele jagatakse mitmeid informatiivseid ja harivaid materjale, mida nad saavad nõustamise käigus oma patsientidele anda. Materjalide hulka kuulub voldik rasestumisvastaste vahendite kohta, mis sisaldab muuhulgas teavet selle kohta, kuidas ja kust rasestumisvastaseid vahendeid saada. Materjalidega on kaasas ka kampaaniat tutvustav kiri.

Kuna ka lapsevanematel ja õpetajatel on laste elus määrava tähtsusega nõuandja roll, leiab veebilehelt www.sinu-elu.com  abistavat infot ja juhiseid lastega või õpilastega seksist ja rasestumisvastastest vahenditest rääkimiseks.