Vägivalda kogenud naistele avatakse tasuta tugitelefon

27. veebruar 2008
Autor: Kadri Ibrus
Eesti Päevaleht

Naistepäeval, 8.märtsil avatakse lühinumber 1492, kuhu saavad kogu Eestis helistada nii vaimset, füüsilist kui ka seksuaalset vägivalda kogevad naised.

http://www.epl.ee/uudised/420255

 

Abitelefoni käimatõukaja, Tartu naiste varjupaiga juhi Sirje Otstaveli sõnul on neil koostatud andmebaas kohtadest, kuhu naine abi saamiseks saab pöörduda. “Lisaks emotsionaalsele ja psühholoogilisele toele pakume ka asjaajamisjuhiseid ja suuname nad lähimasse tugikeskusse,” selgitas Otstavel.

Naiste varjupaiku on Eestis praegu neli: Tartus, Tallinnas, Tapal ja Ida-Virumaal, kuid paljudes omavalitsustes on siiski ka turvatoad või näiteks laste turvakodud, mis samuti võtavad tihti vastu ka kriisiolukorda sattunud naisi.

“Saame anda naistele ka praktilist nõu, mis meil endil töö käigus on tekkinud,” ütles Otstavel. Tartu varjupaik on töötanud juba viis aastat.

Telefoninumbril vastavad kümme koolitatud nõustajat, kes on kursis seadustega ning tutvustavad võimalusi õigusabi taotleda.

Telefonile saab esialgu helistada kella 10–18 seitse päeva nädalas, kuid tulevikus loodetakse kättesaadavad olla ööpäev läbi. Nõustamine on tasuta, tasuda tuleb vaid tavalise lauatelefoni kõnetariifi. Helistajatele tagatakse soovi korral anonüümsus.

Abitelefoni tööd rahastab hasartmängumaksu nõukogu.