[ELIL] Kutse IT-Kolledzis 24.-25.03.08 toimuvale seminarile: “Disain kui strateegiline konkurentsieelis”

NB! EPI Koja poolt korraldatav Universaaldisaini seminar toimub sel aastal 11.04.08. Sellest annab EPIK veel täpsemalt teada.

Eesti Disainerite Liit tutvustab ürituse vajalikkust ja eesmärki nii:

Milliseid täiendavaid nõudeid seavad firmadele ja kogu ühiskonnale muutused sotsiaalses elus –
– meditsiini roll kõrgeealiste inimeste arvu suurenemisel;
– aina kasvav erivajadustega inimeste hulk; nende suurenev huvi aktiivse elu vastu;
– soov vananeda nooruslikult, reisida, sportida jne.

Takistuseks Eestis on võrdsete võimaluste puudumine; ligipääsu puudulikkus elukeskonnas.

Seda, et igaüks meist võib homne päev ajutiselt ratastooli sattuda ei teadvustata. Abitud oleme siis, kui polikliiniku lifti uksest meie sõiduvahend sisse ei mahu; transpordivahendi numbrit ei näe; lennukist maha jääme puuduliku infosüsteemi tõttu; staadioni väravast kehakaalu tõttu sisse ei pääse jne.

Kuidas sotsiaalsetest vajadustest tekkivaid teenuseid äritegevusega siduda; mis arenguvõimalusi annab inimkonna mitmekesisuse arvestamine turismis; teenuse disainimisel ning uute toodete väljamõtlemisel. Vastused selguvad vestlustes, millest võtavad osa teerajajad Rootsist, Itaaliast, praktikud Soomest ja Eestist.

Ükskõik kui keeruliste nimedega me ka rahvusvaheliselt tunnustatud strateegiaid ja juhtimismudeleid ei nimetaks on selge üks: üle öö käsu peale keegi kuulsaks ja edukaks ei saa. Küll aga maailma arenguid jälgides, õigeid sihte seades ja selle nimel süstemaatiliselt
tegutsedes võib edu meid tabada ühel hetkel nii, et oodatagi ei oska.

Tänapäeval ei piisa majanduseduks traditsiooniliselt tööjõust, kapitalist, isegi teadmiste juhtimisest (knowledge management) ainuüksi mitte. Juhtima peab oskama ka disaini (design management): alates toote või teenuse arendamisest lõpetades keskkonna ja kommunikatsiooni kujundamiseni. Kes meist ei tea, et edukamalt müüb ikka parema mainega toode; hotelli või restorani valides astume sisse ikka parema mainega asutusse.

See kuidas mainet kujundada ning seda hoida räägivad asjatundjad Saksamaalt ja Eestist