Nädala naine: kanepivastase kampaania eestvedaja

Ann Virkus (35) korraldab sotsiaalkampaaniaid sellistel valustel teemadel nagu uimastiennetus, HIV ja AIDS ning südame-veresoonkonna haigused. Narkokampaaniatega alustas ta 2006. aasta varakevadel. Sel nädalal alanud kanepiteemaline teavituskampaania on Annile viies. Vajalikud kogemused terviseedenduse valdkonnas tegutsemiseks andis Annile HIVi ja AIDSi riikliku strateegia loomise koordineerimine sotsiaalministeeriumis. Praegu töötab ta Tervise Arengu Instituudis.

http://www.ajakirinaised.ee/artikkel.php?id=9517

 

Oled Sa ise kanepit proovinud?

Sellele küsimusele head vastust õigupoolest polegi. Kui vastaksin, et olen proovinud, annaksin ilmselt mõnelegi halba eeskuju, ja kui vastaksin, et ei ole, leiaks keegi, et tegelen asjadega, millest ise ei tea. Tõsi on muidugi see, et tõhusaks uimastiennetuseks on tarvis oluliselt põhjalikumaid teadmisi narkootilistest ainetest kui pelgalt tarbimiskogemus – alates toimeainetest, mõjudest, nähtudest, järelnähtudest, ohtudest, statistikast, ajaloolisest kogemusest jne. Narkootikumide proovimine või nende tarvitamine ei tee veel kellestki ennetusspetsialisti.

Mis on Sinu kõige suurem pahe?
Laiskus! Peale selle on mul halb komme asju kõige viimasele minutile jätta…

Kas Sinu laps on narkootikumidest teadlik?
Minu laps on seitsmeaastane. Usun, et ükski lapsevanem pole pääsenud selgitustest näiteks selle kohta, miks maas vedelevat süstalt puutuda ei tohi ning kuidas see sinna üldse sattus. Sellises vanuses lapsed ei ela ju kotis: nad vaatavad telekat, kuulevad uudiseid ja surfavad internetis. Ikka tuleb ette, et üks või teine asi tahab selgitamist.

Kuidas on kõige lihtsam aru saada, et laps on kanepit tarvitanud?
Kõige lihtsam on vaadata silmi – kanepit tarvitanud inimese pupill on normaalsega võrreldes suurenenud ning veresooned on silmavalgel hästi näha. Lisaks jääb kanepisuitsu lõhn riietele hästi külge – raske, magusapoolne ja kanepile iseloomulik.

Mis on olnud kõige utoopilisem legend, mida oled kanepi tarbimise kohta kuulnud?
Et inimesel, kes kanepiuimas autorooli istub, tekivad paranoiad ja hirm sõita lubatust kiiremini. Seetõttu olla selline inimene autot juhtides ettevaatlik ja üldse igatpidi ohutu kaasliikleja. Tõeliselt jabur väide, sest kanepiuimas juht on iseendale ja teistele täpselt niisama ohtlik nagu alkoholijoobes juht. Kuid huvitava faktina tooksin veel välja Ameerikas läbi viidud uuringute tulemused, mille kohaselt on erinevate uimastite kuritarvitajad oma tööpostil 33% vähem produktiivsed; jäävad kolm korda suurema tõenäosusega tööle hiljaks; satuvad 3,6 korda suurema tõenäosusega tööõnnetustesse; puuduvad 10 korda suurema tõenäosusega töölt; 25% neist varastab oma tööandja tagant.

Kas usud, et see kampaania mõjub?
Usun küll, et mõjub. See tõmbab tähelepanu ning ärgitab mõtlema, saame seda hinnata näiteks laekunud tagasiside ja kommentaaride põhjal. Narkootikumid on emotsionaalne teema, see puudutab paljusid ka isiklikult. Kanep kui Eestis kõige enam levinud keelatud uimasti pole siin mingi erand. Ka meedia huvi kampaania vastu on õnneks olnud suur.