[ELIL] Delfi: Puudega inimesed ei pääse võidusambale ligi

Puudega inimesed ei pääse võidusambale ligi.
Eesti liikumispuudega inimeste liit kurdab, et vabadussamba rajamishoos on nii puudega inimesed, vanurid kui ka lapsevankriga emad ära unustatud. Trepistikule kavandatud relsid on lapsevankrite jaoks, kuid ratastooliga sõit võib seal olla ohtlik.

Delfi: http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/article.php?id=20023125  

Liit kirjutas murest ühtaegu kaitseministeeriumile ja linnavalitsusele, kuid pole vastust saanud, kirjutab Eesti Päevaleht.

Tulevikus on liikumispuudega inimestel võimalus sõita küll autoga samba taga asuvale parkimisplatsile ja liikuda sealt mööda kaldteed sambani, ent liikumisel keppi või karku vajavale inimesele on selline võimalus ääretult keeruline.

“On mõeldamatu, et liikumiseks abivahendeid kasutav ini­me­ne jalutab mööda Kaarli puies­teed üles, pöördub järsu tõusuga Toompea tänavale, siis Komandandi teed pidi parkimisplatsile ja sealt edasi samba juurde viivale kaldteele,” seisab liidu avaldudes.

Liidu tegevjuht Auli Lõoke ütles, et nendega ei konsulteeritud ligipääsetavuse küsimuses. Kaitseministeeriumi nõuniku Meeli Hundi sõnul on puuetega inimeste kaebusel alust. “Tegelikult oli autoritel esialgu mõlemalt poolt invaligipääs tagatud, nii tagant kui ka eest,” rääkis Hunt.

Kommunaalameti soovi kohaselt valmis aga uus lähtenõudlus, mis keelas fassaadil laugetrepi. Fassaadi trepistikule on praeguse seisuga kavandatud relsid, mis sobivad lapsevankriga liikuvatele inimestele, kuid on ratastooli kasutajatele ohtlikud.

“Vabadussõja võidusamba ehitusele on oma kooskõlastuse andnud paljud asutused, seega ei ole põhjust kahelda projekti läbi vaadanud ja kooskõlastanud ekspertide pädevuses,” lisas Hunt.

Refereeritud artikli originaaltekst Eesti Päevaleht Onlines