Tallinnas käivitub ainulaadne kogemusnõustamine. Raepress

Täna, 7. oktoobril kell 14 avab abilinnapea Merike Martinson Haabersti klubimajas Õismäe tee 5a Tallinna Vaimse Tervise Keskuse teabetoa, kus hakatakse lisaks sotsiaalnõustamisele pakkuma uue teenusena kogemusnõustamist.

„Kogemusnõustamine on Eesti vaimse tervise süsteemis nõustamisteenusena ainulaadne, arenenud riikides praktiseeritakse seda väga edukalt,“ ütles abilinnapea Martinson.

Tallinna Vaimse Tervise Keskus teeb koostööd Eesti Psühhosotsiaalse Rehabilitatsiooni Ühingu (EPRÜ) juures asuvate kogemusnõustajatega. Need on inimesed, kes psüühikahäiret kogenuna õppinud sellega toime tulema, on sellest paranenud ning isikliku kogemuse toel omavad parimat eeldust ja oskust teiste juhendamisel. Nõustajate seas on erinevate erialade esindajaid, sh loomingulisi inimesi, kes oma sõnul soovivad vähendada sildistamist, kummutada müüte ja kaasa lüüa vaimse tervise poliitika kujundamisel.

„Kogemusnõustamise eesmärgiks on edendada vaimse tervise valdkonda ja korraldada respektseminare, et ühiskond õpiks paremini mõistma psüühikahäirega inimest,“ tutvustas abilinnapea Merike Martinson.
„Lõpeks oleme kõik ühesugused inimesed ja keegi pole ära teeninud halvakspanu ega tõrjutust.“

Avatavas teabetoas jagatakse ka infot vaimse tervise teenustest, samuti teavitatakse teiste vaimse tervise võrgustiku koostööpartnerite teenustest ja toetustest, sh linnaosade sotsiaalhoolekande osakondade tööst, pensioniameti toetustest, rehabilitatsiooniteenusest jmt.
Teabetoas töötab esialgu üks nõustaja, kes jagab teavet nii kohapeal kui
telefoni- ja interneti teel.

Tänasel teabetoa avamisel räägib vaimse tervise nädala ideedest Vaimse Tervise Keskuse juhataja Triin Vana, antakse ülevaade koostöövõrgustikust ja teabetoa funktsioonidest, kogemusnõustajad tutvustavad teenuse arengusuundi.

Teabetuba on avatud esmaspäeval kell 9-17, teisipäeval kell 9-12 ja reedel kell 10-16; kogemusnõustaja on kohal esmaspäeval ja reedel kell 10-16. Keerulisemate probleemide puhul on soovitav eelnevalt ette helistada tel 6700 171.

Raepress
7. oktoober 2008