Eesti kodanikuühiskonna konverents

6. Eesti kodanikuühiskonna konverents toimub Tallinnas juba järgmisel neljapäeval, kodanikupäeval 26. novembril – palume registreeruda www.ngo.ee/konverents. Nimeks on tänavu „Hea kodaniku taimelava“ ning läbivaks küsimuseks, kuidas toimub heaks kodanikuks kasvamine ning mida me saame teha, et selliseid oleks rohkem. Tänases kirjas lähemalt välismaises pinnas võrsunud headest kodanikest – milliseid delikatesse siis seekord välja valinud oleme?

Seekordsed välisesinejad jõuavad meieni videointervuude vahendusel. Sellel on mitu põhjust, sest nagu ikka, püüame jälgida oma ettevõtmiste kolmekordset tulemit: ühiskondlikku, rahalist ja keskkondlikku. Esiteks võimaldab see tuua osalejateni tavalisest rohkem huvitavate mõtete ja väärt kogemustega välisesinejaid, seejuures neid, kelle ajagraafik Eestisse sõitu ei võimaldaks. Teiseks säästab see konverentsi korraldamise kulusid ja võimaldab pakkuda soodsamat osalustasu (meenutuseks, et osalustasu suuruse valib tänavu iga osaleja ise, endale jõukohase). Kolmandaks hoiab kokku konverentsi ökoloogilist jalajälge, mille puhul on välisesinejate lennusõidud seni olnud kõige suurema keskkonnamõjuga. Intervjuudele järgneb konverentsil arutelu Eesti esinejate ja osalejatega.

Ning välisesinejad on:

Ljudmilla Aleksejeva (Venemaa). Idanaabrite ühe vanima inimõiguste kaitsjana on ta juba 1960. aastatest võidelnud vahistatud teisitimõtlejate õiglase kohtupidamise ja meedia objektiivsuse eest. Koos Garri Kasparovi ja Georgi Sataroviga juhtis Kremli-kriitiline Aleksejeva Venemaa kodanikekongressi, kuid lahkus sellest mullu lahkhelide tõttu Kasparoviga. Ta on Venemaa juhtiva inimõiguskeskuse Memorial liige, mis sai tänavuse Sahharovi-nimelise mõttevabaduse preemia. Intervjuus ERRi korrespondent Krister Parisele kõneleb Aleksejeva Venemaa näite põhjal meedia, sõnavabaduse ja inimõiguste rollist kodanikuhariduses.

Siobhan Canty (USA). Sotsiaalne ettevõtja Canty on tuntud kui uute tuulte tooja äri- ja kolmanda sektori partnerluses, kelle veendumuseks on, et selline partnerlus peab olema kasulik mõlemale poolele ning kasu ei saa seisneda üksnes heas enesetundes, vaid peab reaalselt ja mõõdetavalt parandama kummagi poole tegevust. Canty juhtis pikka aega organisatsiooni Greater DC Cares, kus pälvis uute partnerlusvormide kasutuselevõtu eest (mis muide suurendasid organisatsiooni kogukonnainvesteeringuid 400 000 dollarilt kuuele miljonile) riikliku innovatsiooniauhinna. Teda intervjueerib ERRi korrespondent Neeme Raud ja teemaks on heaks kodanikuks kasvamine töökohal.

Eric Miyeni (LAV). Lõuna-Aafrika Vabariigis on Miyeni hinnatud kui ühiskondliku närviga kirjanik, raadio- ja telesaatejuht, aga ka filmi- ja telenäitleja. Hariduselt on ta jurist, tegutsenud ka veel reklaamimaastikul ja meediasuhete valdkonnas (ühtlasi ka kommunikatsioonifirma omanik). Konverentsi jaoks tegi intervjuu Miyeniga EMSLi nõukogu liige Kristina Mänd ning jutuks oli perekonna roll heaks kodanikuks kasvamisel, seda eelkõige just ühiskonnas, mis on läbi elanud suuri poliitilisi ja kultuurilisi muutusi.

Geoff Mulgan (Suurbritannia). Uuendusmeelne Geoff Mulgan juhib mõjukat organisatsiooni Young Foundation, mis tegeleb sotsiaalse innovatsiooni, sotsiaalse ettevõtluse ja poliitikakujundamisega hariduse, tervishoiu ja vaesuse vastu võitlemise valdkondades. Enne seda töötas Mulgan eri ametikohtadel Suurbritannia valitsuse juures, sealhulgas strateegiabüroo juhataja ja poliitikanõunikuna peaministri büroos. Talt on ilmunud ka mitu head raamatut, viimati „The Art of Public Strategy“ (2009) ja „Good and Bad Power: the Ideals and Betrayals of Government“ (2006). Videointervjuus kohtub Mulgan Heateo Sihtasutuse endise juhi Artur Taeverega, kes nüüd töötab Londonis organisatsioonis Teach for All. Läbivateks teemadeks kodanikuharidus ja sotsiaalne innovatsioon.

Virachai Techavijit (Tai). Bangkoki rahvusvahelise kooli Regent’s Schools omanik ja Eesti aukonsul Tais, kes muide toetanud ka Eesti noorte õpinguid kokku ligi kahe miljoni krooniga. Hariduselt raamatupidaja, on ta tegutsenud mitmetel märkimisväärsetel ametikohtadel: Tai ettevõtete juhatustes, USA ülikoolides, juhtinud Tai Pankurite Liitu ja olnud aasta ka peaministri nõunik. Me kõneleme temaga kooli rollist ja kodanikuks kasvamisest Tai Kuningriigi näitel. Teda küsitleb filosoofiadoktor ja (aja)kirjanik Mai Loog.

Videod on valminud Balti-Ameerika Partnerlusprogrammi ja USA saatkonna toel, konverentsi toetavad veel KÜSK, Siseministeerium, Integratsiooni Sihtasutus ja Kultuuriministeerium.

Uued uudised õige pea, seniks palume aga teid lahkesti lisainfot ise otsima ja end konverentsile registreerima aadressil www.ngo.ee/konverents .

Urmo Kübar
EMSL