Skip to main content

Heaolutunne ja füüsiline tervis pikendavad eluiga. Autor: Vilve Torn

Eesti Päevaleht, 17. detsember 2009

On teada, et hea füüsiline enesetunne ja tervis pikendavad vanemate inimeste eluiga.

Soomes tervisekaitsealal magistrikraadi kaitsnud Tiina-Mari Lyyra väitekirjast tulenevalt on pikema eluea juures olulise tähtsusega veel elutahe, rahulolutunne ja sotsiaalne tugi.

Lyyra märkas väitekirja jaoks uurimistööd tehes, et 80-aastastel ja vanematel vähendas eluga rahulolu ka suremise riski. Kui inimene on rahul hetkeolukorraga, kingib see talle elutahet ja heaolutunde. Neil, kellel selle-alased näitajad olid uuringus väiksemad, oli ka kõrgem risk surra. Eriti vanemaealiste inimeste puhul on väga oluline see, et nende igapäevane elu sujuks hästi. „See on tähtsam sellest, mis on elus varem saavutatud. Seetõttu ongi olulised elutahte ja rahuloluga seotud asjad,” ütleb Lyyra.

Väitekirja teisest osast selgus, et eakatele naistele lisab elupäevi see, kui neil on olemas turva- ja ühtekuuluvustunne ning neid austatakse ja vajatakse. Need omadused on olulised nii demograafilises, psüühilises kui ka füüsilises mõttes. Olemas on ka seos positiivsete tunnete ja haiguste vahel.

„Psühhosotsiaalsed omadused mõjutavad eaka inimese tervist. Kui inimene on kaitstud stressiolukordade eest ja talle on antud eneseväärikuse tunne, annab see talle jõudu ja motivatsiooni enda eest hoolitsemiseks,” usub Lyyra.

http://www.epl.ee/artikkel/485039

 

Siin ka Kairi kommentaar artiklile:

Artiklis olev info on küll iseenesest mõistetav, ent mõtlen siin, et ehk aitab see paremini mõista, mida vajavad ka puuetega inimesed selleks, et end hästi tunda ja mida lähedased saaksid teha selle heaks.