Tolerantsi loov kampaania saab 360 000. Jan Jõgis-Laats

Eesti Päevaleht, 18. märts 2011. Tänavu on kampaania „Erinevus rikastab” fookuses vähemuste kõrval ka puudega inimesed.

Mullu esimest korda euroraha toel korraldatud kampaania „Erinevus rikastab” jätkub ka tänavu. Euroopa Liidu tööhõive ja sotsiaalse solidaarsuse programmist Progress rahastatav ja TTÜ õiguse instituudi korraldatav projekt keskendub taas homofoobiaga võitlemisele, teisena on sel aastal fookuses puudega inimeste sotsiaalne staatus. Mullu oli homofoobia kõrval vaatluse all rassism. Projektijuht Kari Käsperi sõnul on tänavune eelarve mõnevõrra suurem – eelmisel ehk esimesel projekti aastal kujunes lõppkuluks peaaegu 220 000 eurot, seekord on eraldatud ligi 306 000 eurot. Euroo-pa Liit rahastab kogusummast 80 protsenti, ülejäänud on Eesti omaosalus. Projekti raames on tänavu plaanis näiteks juunikuine konverents LGTB (rahvusvaheline lühend lesbide, geide, trans- ja biseksuaalide kohta – toim) inimeste diskrimineerimise vastu. Samasse aega on plaanitud seksuaalse suundumuse teemalise ajalehelisa väljaandmine Eesti Päevalehe vahel – ka mullu ilmus kampaania „Erinevus rikastab” raames juunis temaatiline ühiskondlik-poliitiline lisa Möte.

Kampaania ka televisioonis

Konverents on ajastatud Tallinna Baltic Pride’i ürituseks, kuid sedapuhku mitte koos paraadiga, mis toimus mullu Leedus ja seal väga palju vastuolulist meediakajastust kogus. „Meil on plaanis 6.–12. juunini LGTB solidaarsus- ja kultuurinädal ehk nädalapikkune programm, kuhu mahuvad lisaks inimõigusteteemalisele konverentsile veel kunstinäitused, tantsufestival, tõenäoliselt filmifestival, ja idee poolest peaks nädal lõppema kontserdiga,” lausus MTÜ Eesti Geinoored esindaja Madle Saluveer. Veel on sarnaselt mullusega plaanitud sügiseks välimeedia kampaania, mida Käsper eelmisest aastast mõjukuselt eriliselt esile tõstab. „Meil olid ju nii välimeedia kampaania kui ka klipid telekas, mis polnud sugugi massiivsed, aga sellest räägiti palju ja saime nii väga korralikult kajastust,” lausus ta.

 

Uue ideena on kavas kaheksaosaline telesaade võrdse kohtlemise teemal. Algul oli Käsperi sõnul plaan teha saade koostöös ERR-iga, kuid rahvusringhääling otsustas sellest loobuda ning seetõttu peetaksegi praegu läbirääkimisi teiste kanalitega. „Idee on teha kaheksa saadet, mille täpne kontseptsioon on veel väljatöötamisel,” lisas ta. Kampaania teise fookuse ehk puudega inimeste sotsiaalse staatuse paremaks teadvustamiseks on aasta lõppu plaanitud samuti teemakohane ajalehelisa. Lisaks jätkatakse juba mullu alanud koostööd Pimedate Ööde filmifestivaliga inimõiguste eriprogrammi näol ja PÖFF-i armastusfilmide festivaliga Tartuff.

Avalöögiks näitus kunstihoones

•• Tänavuse kampaania „Erinevus rikastab” avapauguks võib pidada 7. maist 26. juunini Tallinna kunstihoones avatud rahvusvahelist kaasaegse kunsti näitust „Sõnastamata lood. Queer ja poliitiline”. Näitus on osa tänavusest Euroopa kultuuripealinna programmist, seda toetavad ka kultuurkapital ja Briti Nõukogu.

•• Näituse projektijuhi Rebeka Põldsami sõnul on tegu ligi kahekümne kunstniku väljapanekuga, kus saab näha installatsioone, videoid, fotosid ja multimeedialahendusi. „Väljas on tööd, mis uurivad erinevaid seksuaalsuseid, aga ka subkultuure ning eraldi fookusega Ida-Euroopa lesbide ja geide ajalugu,” sõnas ta. „Näituse kõrval toimuvad vestlusringid teoreetikute, kunstnike ja ehk ka inimestega, kes elasid näiteks Nõukogude ajal ja olid toona lesbid ja geid.”

•• Peamiselt tulevad osalevad kunstnikud Põhjamaadest ja Eestist, aga Põldsami sõnul on neid ka Ungarist, Lätist, Austriast ja Saksamaalt.