Uuring: vähem kui pooled noortest naistest kasutavad juhusuhtes kondoomi.

Värskest uuringust selgub, et vaid 18 protsenti Eesti noortest naistest kannab kondoomi kaasas ning alla poolte kasutavad juhusuhetes kondoomi.

Sellel nädalal alustas Tervise Arengu Instituut (TAI) eeskätt noortele naistele suunatud kondoomikasutamist propageerivat teavitust “Kumm on seks”, teatas TAI.

Kampaania eesmärk on panna noori naisi enam mõtlema ja hoolima oma seksuaaltervisest ning motiveerida neid ise kondoome kaasas kandma ning nõudes nende kasutamist vahekorras.

TAI tervise edendamise osakonna juhataja Tiia Perteli sõnul näitab hiljuti valminud uuring, et Eesti noortest kasutavad juhuvahekorras alati kondoomi vaid pooled, seejuures noormehed kasutavad neid enam kui naised ning noormehed kannavad kondoome kaks korda enam kaasas.

“Juhupartneriga kasutas viimase aasta jooksul alati kondoomi 52% meestest ning vaid 39% naistest. Viimase aasta jooksul kandis endaga alati või enamasti kondoomi kaasas 41% meestest ja vaid 18% naistest,” lausus Pertel.

“Kuna kondoom on ainuke vahend, mis kaitseb seksuaalsel teel levivate haiguste eest, on oluline, et ka naised mõtleksid ühe sammu ette ning kannaksid enam kondoome kaasas ja julgeksid kondoomi kasutamise teemat tõstatada,“ lisas ta.

Naised nõutku julgemalt kondoomi

Pertel möönab, et kuigi noorte teadmised kondoomi tõhususest on väga head, siis reaalselt riskiolukordades olles ei käituta sageli nende teadmiste kohaselt.

Samuti on levinud mitmeid väärarusaamu ebatõhusate meetodite osas.

“Põhjused, miks kondoomi ei kasutata, on naistel ja meestel mõneti erinevad. Näiteks toovad mehed kaks korda enam kondoomi kasutamata jätmise põhjustena välja, et kondoom vähendab mõnutunnet või et nemad ei soovi kondoomi kasutada. Sellistel juhtudel on väga oluline, et naispartner julgeks nõuda kondoomi kasutamist,” tutvustas Pertel uuringust välja tulnud fakte.

Uuringuga saab tutvuda TAI kodulehel

Motiveerimaks ja julgustamaks naisi oma turvalisuse eest reaalselt vastutust võtma on Tervise Arengu Instituut alustanud meediakampaaniat ”Kumm on seks!”. Kampaania kestab 15. augustist kuni 11. septembrini.

Selle raames on valminud tele- ja raadioreklaamid ning suuremates linnades on väljas välimeediaplakatid.

Tele- ja raadioreklaamidele on andnud oma hääle tuntud Eesti naised Teele Viira, Marilyn Jurmann, Liisi Eesmaa, Ester Kannelmäe, Kene Vernik, Elina Pähklimägi, Sofia Rubina, Tatjana Mihhailova ja teised.

Lisaks saab veebilehelt www.hiv.ee lugeda infot kondoomide kasutamise kohta ning avaldada oma arvamust, miks kumm on lahe. Kampaania ajal jagatakse Tallinna, Pärnu ja Narva ööklubides ka kondoome. Kampaaniat rahastab Euroopa Liit Euroopa Sotsiaalfondi programmi ”Tervislikke valikuid toetavad meetmed 2010-2011” raames.

http://www.epl.ee/news/online/uuring-vahem-kui-pooled-noortest-naistest-kasutavad-juhusuhtes-kondoomi.d?id=55962572 

Eesti Päevaleht 18.08.2011