Alates 1. jaanuarist jõustuvad muudatused soodusravimite loetelus ja piirhindades

Alates 1. jaanuarist 2012 lisandub soodusravimite loetellu üheksa 50% soodustusega ravimit, üksteist 75% soodustusega ravimit ning kümme 100% soodustusega ravimit.

Seoses uute geneeriliste ravimite turuletulekuga moodustatakse esmakordselt piirhinnagrupp järgmistele toimeainetele: dorsolamiid (glaukoomiravim), düdrogesteroon (hormoonasendusravim), hüdroksüklorokviin (reumatoidartriidi ravim), oksükodoon (valuvastane ravim), tianeptiin (depressiooniravim), timolool+latanoprost (glaukoomiravim). 

Uute ravimite lisamisega muutuvad piirhinnad 26 piirhinnagrupis. Kui soodusravimite loetellu varem kantud ravimite hinnad ei lange, võib kindla tootenimega ravimit eelistavate patsientide jaoks omaosalus mõnevõrra suureneda. Soovitame patsientidel konsulteerida oma arstiga, milline ravim oleks neile sobivaim. Kui arst on retsepti välja kirjutanud toimeaine järgi (mitte konkreetse tootja ravimi nimetusega), saab apteeker patsiendile sama toimeainega odavamaid ravimeid soovitada.

Piirhinnarühmadesse lisatakse järgmised uued ravimid:

50% soodusmäär:

1)         beetahistiin (peapööritusevastane ravim);

2)         düdrogesteroon (hormoonasendusravim);

3)         estsitalopraam (depressiooniravim);

4)         flukonasool (seeninfektsioonide vastane ravim);

5)         terbinafiin (seeninfektsioonide vastane ravim);

6)         kooriongonadotropiin (viljatuse ravim);

7)         sertraliin (depressiooniravim);

8)         tianeptiin (depressiooniravim).

75% soodusmäär:

1)         amlodipiin (kõrgvererõhutõve ravim);

2)         atorvastatiin (kõrgvererõhutõve ravim);

3)         gliklasiid (suhkurtõve ravim);

4)         losartaan+hüdroklorotiasiid (kõrgvererõhutõve ravim);

5)         pantoprasool (haavandtõve ravim);

6)         hüdroksüklorokviin (reumatoidartriidi ravim);

7)         ibandroonhape (osteoporoosiravim);

8)         montelukast (astmaravim).

100% soodusmäär:

1)         alfadarbepoetiin (aneemia- ja neerupuudulikkuse ravim);

2)         dorsolamiid (glaukoomiravim);

3)         oksükodoon (valuvastane ravim);

4)         olansapiin (skisofreeniaravim);

5)         somatropiin (kasvuhormoon);

6)         timolool+dorsolamiid (glaukoomiravim);

7)         timolool+latanoprost (glaukoomiravim).

 

Soodusravimite loetellu lisatakse järgmised uued ravimid, mida senini ei soodustatud:

1) VEDROP suukaudne lahus (tokofersolaan), ravimi väljakirjutamise õigus pediaatril 100% soodustusega kaasasündinud haigusest (Q44 sapipõie ja -teede ning maksa kaasasündinud väärarendid, E84 tsüstiline fibroos) tingitud raske kroonilise kolestaasi raviks kuni 18-aastasele patsiendile konsiiliumi (vähemalt kahe pediaatri ühise) otsuse alusel.

2) VISANNETTE tablett (dienogest), 50% soodusmäär.

3) LUNALDIN keelealune tablett (fentanüül) ja INSTANYL ninasprei (fentanüül), 50 ja 100% soodusmäär, ravimi esmase väljakirjutamise õigus onkoloogil, hematoloogil ning valuravi lisapädevusega anestesioloogil, reumatoloogil ja neuroloogil pahaloomulisest kasvajast tingitud läbimurdevalu raviks (C00-D48) juhul, kui adekvaatses annuses opioid-säilitusravi foonil (vähemalt 60mg suukaudset morfiini ööpäevas, 25mcg/h transdermaalset fentanüüli, 30mg oksükodooni ööpäevas vm opioidi ekvianalgeetilist annust on kasutatud vähemalt ühe nädala vältel) ilmnevad läbimurdevalu episoodid (vähemalt 2 episoodi ööpäevas) ning lühitoimeline suukaudne morfiin on ravimvormi, ebapiisava tõhususe või kõrvaltoimete tõttu sobimatu.

4) BRILIQUE (tikagreloor), 50 ja 75% soodusmäär, ravimi esmase väljakirjutamise õigus kardioloogil, kombinatsioonis atsetüülsalitsüülhappega kuni 12 kuu vältel stentimisega koronaarangioplastika järgselt (Z95).

5) SPIRIVA RESPIMAT inhalatsioonilahus (tiotroopiumbromiid), 50 ja 75%, ravimi esmase väljakirjutamise õigus pulmonoloogil kroonilise obstruktiivse kopsuhaiguse raviks (J43-J44).

6) VICTOZA süstelahus (liraglutiid), ravimi väljakirjutamise tingimused 50% soodusmäära korral on „2. tüüpi diabeedi (E11, E14) raviks juhul, kui ravi suukaudsete diabeediravimitega ei ole efektiivne või on vastunäidustatud“ ning 75% soodusmäära korral „2. tüüpi diabeedi (E11, E14) raviks rasvumusega patsientidel (KMI ≥35kg/m2), kellel suukaudsed diabeediravimid (metformiin, sulfonüüluurea preparaat, PPARγ agonist, DPP-4 inhibiitor) maksimaalsetes taluvates annustes ei ole andnud rahuldavat efekti või on vastunäidustatud“.

Muudetakse toimeaineid simvastatiin, atorvastatiin, pravastatiin, fluvastatiin ja rosuvastatiin (kolesteroolitaset langetavad ravimid) väljakirjutamise tingimusi Eesti Haigekassa ravimite loetelus 75% soodusmäära korral järgmiselt: düslipideemia raviks patsientidel, kellel dieetraviga ei saavutata vere kolesteroolisisalduse vähenemist <8,0 mmol/l (E78) ning patsientidel, kellel esineb südame isheemiatõbi või muude veresoonte ateroskleroos (I25, I63, I65, I66, I70.2), diabeet (E10-11, E13-14), raske südame- või neerukahjustusega hüpertensiooni esinemisel (I11-12) või müokardiinfarkti või müokardi revaskulariseeriva protseduuri järgne seisund (I21-I22, Z45, Z95) ning väljakirjutamise tingimusi Eesti Haigekassa ravimite loetelus 100% soodusmäära korral järgmiselt: düslipideemia raviks patsientidel, kellel esineb neerupuudulikkus alates III staadiumist (N18). Nimetatud muutused on vastavuses kaasaegsete düslipideemia ravijuhenditega.

Samuti muudetakse Eesti Valu Seltsi taotluse alusel soodusravimite loetelus olevate opioidanalgeetikumide (morfiin, metadoon, fentanüül, okükodoon) väljakirjutamistingimusi 100% soodusmäära korral järgmiselt: tugeva kroonilise valu raviks (R52.1) ravimi esmase väljakirjutamise õigusega valuravi lisapädevusega anestesioloogil, reumatoloogil ja neuroloogil ühe aasta jooksul. Antud muutus parandab ravimite kättesaadavust nendel patsientidel, kelle valu pole tingitud kasvajast. Siiani olid 100% soodustusega opioidanalgeetikumid määratud vaid kasvajast tingitud valu raviks.

Toimeainet leflunomiid sisaldavate ravimite väljakirjutamistingimusi muudetakse järgmiselt: ravimi väljakirjutamise õigus reumatoloogil ja pediaatril psoriaatilise artropaatia raviks juhul, kui metotreksaat pole küllaldaselt efektiivne, on vastunäidustatud või põhjustab olulisi kõrvaltoimeid (M07); ravimi väljakirjutamise õigus reumatoloogil ja pediaatril reumatoidartriidi raviks juhul, kui mono- ja kombinatsioonravi metotreksaadi ja sulfasalasiiniga pole küllaldaselt efektiivne, on vastunäidustatud või põhjustab olulisi kõrvaltoimeid (M05-M06). Varasemalt puudus leflunomiidil psoriaatilise artropaatia näidustus.

Tiina Ansip

Sotsiaalministeerium

Meediasuhete nõunik

tiina.ansip@sm.ee

6269304, 53030446

Allikas: http://www.sm.ee/aktuaalne/uudised/b/a/alates-1-jaanuarist-joustuvad-muudatused-soodusravimite-loetelus-ja-piirhindades.html