Kätlin Pillai ema: Kätlin andis mõista, et tema aeg saab otsa. Toimetas: Stella K. Wadowsky

Reede õhtul kell 18.20 sulges Kätlin Pillai silmad. Ta oli tüdruk, keda läbi meedia teadsid ja aitasid paljud. Kätlini lugu algas 25. augustil aastal 1995, kui ta 3aastaselt ema käest lahti kiskus ja auto ette jooksis. Pärast õnnetust oli laps kuni jõuludeni koomas.

Miski ei pakkunud rõõmu

24. detsembril vastati perekonna palvetele ning Kätu avas silmad. Tema esimene sõna oli: „Emme.” Alates sellest päevast möödus Kätlini elu Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastehaiglas ja kui Kätlin sai augustis 18aastaseks kolis ta oktoobri lõpuks Tartu Ülikooli Kliinikumi Kopsukliinikusse. 

 

Kätlin Pillai ema Leila rääkis täna Publikule, et Kätlini tervislik seisund oli juba pikka aega väga raske. "Arstid ennustasid, et ta langeb koomasse. Kätlinil oli üks neer eemaldatud ja teine neer ei töötanud korralikult. Tal olid põiekivid. Tema elu pikendamiseks tehti pidevalt vereülekandeid. Vahepeal läks tema seisund paremaks, kuid väga lühikeseks ajaks."

Pärast 20ndat sünnipäeva hakkas Kätlin ema sõnul tunnetama, et ta ei ela enam kaua. "Ta andis mõista, et tema aeg saab otsa," rääkis Leila Pillai.

Ema meenutab, et ühel hetkel märkas ta, et tütar ei kuulanud enam isegi muusikat. "Varem vaatas ta filme ja sai sõpradega Facebooki vahendusel suhelda. Ma viisin talle filme vaadata, kuid ta ei olnud enam huvitatud. Ta ütles, et ei oska enam millestki rõõmu tunda."

"Ema-ema, jää …"

Kätlinile olid viimased aastad rasked ka seetõttu, et kui lastehaigla lubas tema emal Leilal olla öösel Kätlini juures, siis Tartu Ülikooli Kliinikumi Kopsukliinik ei tulnud Kätlini soovile vastu. Tüdruk, kes sõltus täielikult oma emast ja tema kohalolekust ning magas rahulikult tänu sellele, et ema oli haiglas tema juures, oli viimasel aastal sageli öösel üleval. Ta ütles, et kardab ja igatseb oma ema järele.

10.jaanuaril oli Kätlini tervislik seisund väga kriitiline. Ema räägib, et tüdruku pulss oli vaid 30, kehatemperatuur oli 32 ja silmaalused olid sinised. Vereülekanded enam ei aidanud. "Mürginähud olid liiga kõrged. Vahepeal kadus nägemine ja kuulmine."

Viimased sõnad, mida Kätlini ema kuulis, olid: "Ema-ema, jää."

Paraku ei saanud Leila haiglasse tütre juurde jääda, valvearst soovitas Kätlini emal koju puhkama minna. Kätlin suri 11. jaanuaril.

Paar kuud tagasi töötuks jäänud Kätlini ema tänab kõiki Publiku lugejaid, kes jõulude eel tegid Kätlinile annetusi. "Tänu teile saan ma Kätlini väärikalt viimsele teekonnale saata. Kätlin on nüüd inglite juures."

www.Publik.ee 13. jaanuar 2013