Saksamaal on nüüd võimalik lapse sugu määratlemata jätta. Toimetas Lauri Laugen

Saksamaal on alates 1. novembrist võimalik lapse sünnitunnistusele soo kohta kirjutada „määratlemata“. Saksamaa on esimene riik Euroopas, mis sellise võimaluse annab, kuid interseksuaalide õiguste kaitsjate sõnul on see väike samm võitluses tunnustamise eest.

Usaldusväärseid andmeid on vähe, kuid hinnangute järgi sünnib umbes 1,5 protsenti lastest interseksuaalsetena. See tähendab, et neid ei saa klassifitseerida ei meesteks ega naisteks füüsiliste eripärade tõttu, mis võivad endast kujutada välja arenemata suguelundeid või kõrvalekaldeid kromosoomides, geneetikas või hormoonides, vahendab Deutsche Welle.

Seni on Saksamaal antud lastele sündimisel sugu, mille järgi on teda siis kasvatatud.

1. novembrist saab Saksamaast aga esimene Euroopa riik, mis võtab sünnitunnistustel kasutusele alternatiivse määratlemata soo kategooria. Sellekohane seadus on pälvinud palju tähelepanu nii riigisiseselt kui ka välismaal, kuid interseksuaalide õiguste kaitsjatel on selle mõju suhtes segased tunded.

„Ausalt öeldes on seda reklaamitud suure sammuna edasi, kuid see pole päris see, kuidas meie ja rahvusvaline interseksuaalide kogukond, kellega me koostööd teeme, seda näeme,“ ütles rahvusvahelise lesbide, geide, biseksuaalide, transseksuaalide ja interseksuaalide liidu Euroopa osakonna (ILGA Europe) poliitikadirektor Silvan Agius. „Vähesed vanemad teavad, et nende laps võib sündida interseksuaalina, rääkimata probleemidest täielikult arusaamisest, ega ole veel pikka aega valmis kasvatama last üles väljaspool kahe soo süsteemi.“

Paljude aktivistide jaoks on palju põletavam probleem see, et arstidel lubatakse teha väikelastele kosmeetilisi operatsioone, et muuta väljaarenemata suguelundeid mees- või naissoo standarditele sarnaseiks.

Saksamaa interseksuaalide liidu rahvusvaheline nõustaja Simon Zobel on näinud nende operatsioonide hävitavaid füüsilisi ja psühholoogilisi mõjusid hilisemas elus.

„See on nagu kuritarvitamine,“ ütles Zobel. „Kui teid on opereeritud, ei saa te keha taastada. Organid, mis ära võetakse, on igaveseks läinud. Seadus on teretulnud jõupingutus erinevuse tunnustamiseks ja sellega püütakse vähendada survet, mida seksuaalne määratlemine võib vanematele avaldada. Aga see ei tegele vananenud meditsiiniliste ideedega.“

Euroopa Nõukogu võttis oktoobris vastu resolutsiooni laste füüsilise terviklikkuse õiguse kaitseks, milles nõutakse, et kedagi ei tohiks lapseeas allutada mittevajalikule meditsiinilisele või kirurgilisele ravile, mis on pigem kosmeetiline kui tervise seisukohalt hädavajalik.

Agiuse sõnul on see paljulubav märk. Kuigi olukord Euroopas on tema sõnul interseksuaalsetele inimestele endiselt trööstitu, on Austraalia teinud mõned tähtsad muudatused, sealhulgas on vastu võetud maailma esimene diskrimineerimisvastane seadus, mis kaitseb interseksuaalide staatust.

Allikas: http://www.DELFI.ee 01.11.2013