Naiste sõeluuringud

Hästi organiseeritud vähi sõeluuringutega on võimalik vähki ennetada. Emakakaelavähki on võimalik avastada (PAP test) juba vähieelsetes seisundites, mille õigeaegse ravi korral vähki ei tekigi. Emakakaela vähieelsete seisundite õigeaegse diagnoosimise ja raviga on võimalik edukalt ennetada emakakaelavähki. Emakakaelavähi sõeluuringutega alustati 2003 aastal, alates 2004 aastast viiakse uuringuid läbi kogu Eestis kokku 19 tervishoiuasutuses. Uuringuid viiakse läbi vastavalt rahvusvahelistele nõuetele. Sihtgrupi naised kutsutakse uuringule isikliku kutsega.

Rinnavähki on võimalik avastada mammograafilise uuringuga varajases staadiumis, kui veel puuduvad kaebused ja haiguse sümptomid. Haiguse ravi on varajases staadiumis efektiivsem, selliselt on võimalik päästa elusid. Rinnavähi sõeluuringuga alustati 2002 aastal, uuringuid viiakse läbi üle Eesti; piirkondades, kus puudub mammograafiakabinet, viiakse uuringuid läbi liikuva mammograafiga. Uuringute maht suureneb iga aastaga, 2006 aastal tehti juba 23 000 uuringut. Ligikaudu kolmveerand sõeluuringu käigus avastatud rinnavähkidest on olnud varajases staadiumis, mis annab olulise võimaluse selle raske haiguse ravitulemuste parandamiseks.

Rinnavähi sõeluuring    

SA Vähi Sõeluuringud koostöös Eesti Haigekassaga teostab rinnavähi varajase avastamise uuringuid 50-65 aastastele naistele. Enamik arenenud riikidest maailmas korraldab rinnavähi sõeluuringuid juba mitukümmend aastat. Rinnavähi varajase avastamisega on võimalik oluliselt ravitulemusi parandada ja vähendada suremust sellesse raskesse haigusesse.

Sõeluuringul saavad osaleda Eesti Haigekassa ravikindlustusega naised, uuring on neile tasuta. Sõeluuringut viiakse läbi Põhja-Eesti Regionaalhaigla Onkoloogiakeskuses, AS Mammograafis, AS Fertilitases ja üsna pea ka Ida-Tallinna Keskhaiglas, Tartu Ülikooli Kliinikumi Onkoloogiahaigla Polikliinikus, Ida-Viru Keskhaiglas, Narva Haiglas ja Pärnu Haiglas.

Alates 2002 aasta teisest poolest on mammograafiline uuring paremini kättesaadav naistele üle kogu Eesti, kuna hakkas tööle nn. liikuv mammograaf. Aasta jooksul külastab 2 liikuvat mammograafiaüksust maakonnakeskusi, mis annab parema võimaluse osaleda uuringul väljaspool Tallinnat, Tartut, Kohtla-Järvet ja Pärnut elavatele naistele.

Loe lähemalt: http://cancer.ee/rinnavahi-soeluuringud/

 

Emakakaelavähi sõeluuringud 

Emakakaelavähi sõeluuring on loodud emakakaelarakkude muutuste avastamiseks varases staadiumis, kui neid on võimalik eemaldada, ennetamaks emakakaelavähi teket.

Emakakaelavähi sõeluuringut tehakse PAP-testi abil. Koostöös Eesti Haigekassaga viib SA Vähi Sõeluuringud läbi emakakaelavähi sõeluuringuid, kuhu kutsutakse 30-59 aastaseid naisi iga viie aasta järel andma PAP teste.

 

2014 aastal kutsutakse emakakaelavähi sõeluuringule 1959, 1964, 1969, 1974,  1979 ja 1984 aastal sündinud ravikindlustatud naisi.

 

Loe lähemalt: 

http://cancer.ee/emakakaelavahi-soeluuringud/