2.aprillil tähistatakse üle maailma rahvusvahelist autismiteadlikkuse päeva.

Eesti Autismiühing, PRESSITEADE 2.aprill 2018

Rahvusvahelist autismipäeva tähistatakse üle maailma 2. aprillil alates 2007. aastast ning sellele pani aluse Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni Peaassamblee. Rahvusvahelise autismipäeva sümbol on sinine pusletükk, mis sümboliseerib häire keerukust ja omasust just poistele.

Eesti Autismiühing korraldab laupäeval, 7.aprillil koos Narva Paju Kooliga Narvas venekeelse teabepäeva „Räägime autismist“.

Eesti Autismiühingu esinaise Marianne Kuzemtšenko sõnul soovitakse autismipäeva korraldamisega aidata kaasa ühiskonnas laiemale mõistmisele ja aktsepteerimisele. “Autismispektri häiretega inimeste diagnoosist põhjustatud probleemid ei ole sageli ümbritsevatele inimestele mõistetavad ja neid inimesi ei püütagi aidata. Autismi vormid ja raskusastmed on inimeseti erinevad ja põhjustavad vägagi erinevaid raskusi igapäevasel toimetulekul. Ühiskond saab pakkuda rohkem mõistmist ja seeläbi ka tuge nii autismispektri häirega inimestele kui ka nende peredele. Narva Paju Kool pakub sobivat ja võimetekohast eriõpet autismiga lastele ning nende kogemuse jagamine koos erinevate autismivaldkonna spetsialistidega aitab osalejatel saada uusi teadmisi ning seeläbi autismispektri häirega inimesi paremini toetada”.

Teabepäevale oodatakse kõiki inimesi, keda autismiteema igapäevaselt puudutab – lapsevanemaid ja erinevate valdkondade spetsialiste. Teabepäeval esinevad Narva Paju Kooli direktor Ljudmila Smirnova, Tallinna Kadaka põhikooli õpetajad Jana Zavizion ja Ljubov Jurgenovskene ning oma kogemust elust autistliku lapse kõrval jagavad ka lapsevanemad . Millised on meie praegused teadmised autismispektri häirete olemusest ja diagnostikast – tutvustab lastepsühhiaater Roman Balõtšev. ABA teraapia kasutamise kogemusest MTÜ Eriline Lapsepõlv töös ja koostööst lapsevanematega räägib Agnessa Putk. Päeva lõpus saavad osalejad tutvuda koolimajaga ja õppekeskkonnaga.

Täpse päevakavaga saab tutvuda siin

Autismispektri häired on kompleksne häire, mis mõjutab ajutegevust, kahjustab inimese sotsiaalseid ja suhtlemisoskusi ning põhjustab ebatavaliste korduvate käitumismustrite esinemist. Tänapäeval on 1-l 100st lapsest diagnoositud autismispektri häire Euroopas.

Info: Marianne Kuzemtšenko, Eesti Autismiühing
Tel: +3725119685
e-post: autismeesti@gmail.com

Rahvusvahelise autismiteadlikkuse päeva tähistamise kohta maailmas infot leiate siit

Marianne Kuzemtšenko
Eesti Autismiühing
juhatuse esimees
tel 5119685