EPIKoda on Arvamusfestivalil, 12.augustil väljas oma alaga “Kõik on kaasas!”

Eesti Puuetega Inimeste Koda on Paides toimuval Arvamusfestivalil, 12.augustil 2022 väljas oma alaga “𝐊õ𝐢𝐤 𝐨𝐧 𝐤𝐚𝐚𝐬𝐚𝐬!”

Lisaks korraldavad alal arutelusid meie head partnerid Eesti Sotsiaaltöö Assotsiatsioon ja Eesti Inimõiguste Keskus.

Arutleme teemadel, mis puudutavad karjääripöördeid sotsiaalvaldkonna suunal, hoolivaks ja arvestavaks kodanikuks olemist ning sotsiaalkaitseteemade jõudmist nii valimisprogrammidesse kui ka valitute tegudesse, puudeid ja huumorit, ka musta huumorit, ning inimõiguste kaitset meil Eestis ja õigluse otsimist Euroopa inimõiguste kohtust.

Meie ala on ligipääsetav ja kõik arutelud on varustatud viipekeeletõlke ja kirjutustõlkega.

Kõiki arutelusid on võimalik jälgida otseülekandena EPIKoja Youtube´i ja Facebook´i kanalis.

 

Päevakava:

𝐊𝐞𝐥𝐥 𝟏𝟐. 𝐓𝐞𝐞𝐦𝐚: 𝐇𝐨𝐨𝐥𝐢𝐤𝐚𝐬 𝐬𝐮𝐮𝐧𝐚𝐦𝐮𝐝𝐢𝐣𝐚

Arutelu korraldaja: Eesti Sotsiaaltöö Assotsiatsioon

Kuidas on tööturul kannapöörde teinud inimesed jõudnud mõtteni, et võiks töötada sotsiaalvaldkonnas? Kuidas nende inimeste varasemad töökogemused on omakorda rikastanud sotsiaalvaldkonna tööelu, toonud sisse uusi tööviise ja suunamuutusi? Milline on siin tööandja ning koolituse roll? Avame sotsiaalvaldkonna töövõimaluste tausta ning arutleme, miks ja kuidas on inimestega töötamine tulevikutöö.

Arutelul osalevad Anu Asi (Leevi Hooldekodu hooldustöötaja), Janek Kõlamets (AS Hoolekandeteenused Laseri kodu tegevusjuhendaja), Jane Väli (Eesti Töötukassa, Tartu osakonna juhataja), Meelis Kukk (Tallinna Lastekodu juhataja), Erika Pärnala (SA Pärnu-Jaagupi Hoolduskodu hooldustöötaja) ja Jana Skippar (tugiisik)

Modereerib Sirli Peterson (Tartu Ülikooli sotsioloogia doktorant)

🕑𝐊𝐞𝐥𝐥 𝟏𝟒. 𝐓𝐞𝐞𝐦𝐚: 𝐒𝐨𝐭𝐬𝐢𝐚𝐚𝐥𝐤𝐚𝐢𝐭𝐬𝐞 𝐦𝐚𝐬𝐬𝐢𝐝𝐞 𝐦õ𝐭𝐞𝐭𝐞𝐬𝐬𝐞!

Arutelu korraldaja: Eesti Puuetega Inimeste Koda

Sotsiaalala teemad ei kipu Eestis kõnetama neid, kellel isiklik kogemus valdkonnaga puudub. Sageli ei sisalda näiteks kohaliku tasandi valimisprogrammid silpigi sotsiaalvaldkonnast, samuti ei ole sotsiaalvaldkonna valimislubadused need, mis Toompeal jõujooni sätiksid või hääli meelitaks. Kuidas seda muuta? Miks see muutus oluline on? Kust algab teadlik arvestavaks ja kaasavaks kodanikuks kasvamine?

Arutelul osalevad Ülle Madise (Eesti Vabariigi õiguskantsler), Annika Laats (Risti koguduse õpetaja) ja Monika Haukanõmm (Eesti Puuetega Inimeste Koja juhatuse esimees)

Modereerib Kadi Jaanisoo-Kuld

🕓𝐊𝐞𝐥𝐥 𝟏𝟔. 𝐓𝐞𝐞𝐦𝐚: 𝐏𝐮𝐮𝐞𝐭𝐞𝐠𝐚 𝐢𝐧𝐢𝐦𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐤𝐚𝐚𝐬𝐚𝐦𝐢𝐬𝐞𝐬𝐭. 𝐇𝐮𝐮𝐦𝐨𝐫𝐢𝐠𝐚.

Arutelu korraldaja: Eesti Puuetega Inimeste Koda

Puuetega inimeste teemade kajastus on sageli seotud murede, piirangute, takistuste ja diskrimineerimisega. Seekord arutame koos puuetega inimestega, millisel kohal on nende elus huumor ja naer ning kas puude üle on sobiv nalja teha.

Arutelul osalevad Katariina Varendi (vaegkuulja liiga valjus maailmas), Kai Kunder (nägemispuudega blogija)

Modereerib Tom, mina olengi puudik!, Rüütel

🕕𝐊𝐞𝐥𝐥 𝟏𝟖. 𝐓𝐞𝐞𝐦𝐚: 𝐈𝐧𝐢𝐦õ𝐢𝐠𝐮𝐬𝐞𝐝 𝐤𝐮𝐢 𝐩𝐢𝐢𝐭𝐬 𝐣𝐚 𝐩𝐫ää𝐧𝐢𝐤.

Arutelu korraldaja: Eesti Inimõiguste Keskus

Viimastel aastatel on poliitikas toimuv, aga ka pandeemia ja sõda Ukrainas, olnud inimõigustele oluline lakmuspaber. Vaatamata turbulentsetele aegadele on inimõiguste valdkonnas siiski omajagu pika ajalooga konventsioone ja reegleid, mis peaks justkui tagama rahumeelse kooseksisteerimise. Samas esineb inimõiguste rikkumisi nii rahvusvaheliselt kui siinsamas Eestis. Kas ja mil viisil saab inimõigusi kaitsta meil ning miks tuleb vahel õiglus alles Euroopast, inimõiguste kohtust?

Arutelul osalevad Kertu Birgit Anton (kliima- ja keskkonnaaktivist), Steven Hristo Evestus (endine prokurör, jurist), Meris Velling (vandeadvokaat) ja Krister Paris (ajakirjanik).

Modereerib Kelly Grossthal (Eesti Inimõiguste Keskus)

 

Tule kuula, mõtle kaasa, küsi ja anna oma panus, et kõik oleks kaasas!

“Kõik on kaasas!” ala kaudu toetab USA saatkond Eestis Arvamusfestivali 10. juubeliaasta toimumist.

 

Tasuta transport Arvamusfestivalile

Selleks, et sul oleks võimalikult mugav osa saada EPIKoja alal toimuvatest aruteludest, pakume võimalust jõuda Paidesse tasuta bussidega Tallinnast, Tartust, Rakverest, Jõgevast ja Jõhvist.

Bussidele saab kuni 4. augustini registreerida SIIN

Mis on arvamusfestival?

Arvamusfestival on kohtumispaik. Sündmus toob 2013. aastast augusti teisel nädalavahetusel Paidesse kokku Eestist ja maailmast hoolivad inimesed erinevatest kogukondadest, et luua tasakaaluka arutelu abil paremat arusaamist iseendast, üksteisest ja maailmast. Festival on külastajatele tasuta.

Festivalile on oodatud kõik, kes tahavad kuulata, mõelda, küsida ja kaasa rääkida ühiskonna jaoks olulistel teemadel. See on koht, kus leida mõttekaaslasi, aga ka uusi ideid, vaatenurki, seisukohti ning lihtsalt mõnusalt aega veeta. Arvamusfestivalil saad teada, millest Eesti inimene mõtleb, mis talle muret või rõõmu teeb.

Täpsemat infot Arvamusfestivali 2022 kohta on võimalik leida siit: arvamusfestival.ee