Vabatahtlike seltsiliste imeline heategevusretk

Üle 50 vabatahtliku seltsilise ja nende eaka sõbra Harjumaalt ja Tallinnast kogunesid 10.12.22 kino Artisesse, et koos tähistada aastaga tuult tiibadesse kogunud seltsiliste liikumist pealinnaregioonis. Vabatahtlikele tänuks kingitud filmielamus ning õdus koosviibimine kohvilauas koos personaalse tunnustusega tehtu eest, vallandas kuhjaga rõõmu kõigi osalejate südameis (fotod, autor Priit Grepp, on kättesaadavad lingil: https://drive.google.com/drive/folders/1PMJK87L3OR8LHqZj-sbgLZ9i2Qeabq3g)

Tänaseks on vabatahtlike seltsiliste  heategevusretkega Harjumaalt ja Tallinnast liitunud kokku juba 97 vabatahtlikku, kes on toeks 129 eakale ja erivajadusega inimesele. Sageli on seltsilised logistikageeniused pere- ja tööelu ning abistamise ühildamisel. Ent miks on inimene vabatahtlik seltsiline?

Eestis on sotsiaalteenuste pakkumine kohalike omavalitsuste ülesanne, ent sõltuvalt KOV-de võimekusest ja prioriteetidest ei jõua abi korraldus abivajajani kahetsusväärselt tihti. Põhja-Eestis on mureks linnastumisega kaasnev anonüümsus ning tiheasutusele vaatamata ka inimeste üksindus. Südantsoojendav on näha rõõmuhelki eaka inimese või erivajadusega inimese silmades kui tuleb keegi, kes on tema jaoks olemas. Seetõttu on oluline roll ka tegutsevatel vabatahtlikel, kellel on võimalik ennetava tegevusena toetada abivajaja aktiivsust, pakkuda seltsi ja täiendavat tuge tegevustes, mida pakutavad sotsiaalteenused ei kata. Küsitlused on näidanud, et tänu seltsilise panusele paraneb eaka inimese enesetunne ning suureneb ka vabatahtliku sisemine õnn. Lugu oma tutvusest jagasid kohvikus paljud seltsilised. 

Juba 10 kuud tagasi Türgist pärit seltsilise Celal Yildirimiga (31) tutvunud Linda (82) nentis, et “vanad inimesed ei saa omavahel tuttavaks ja osa sõpradest kaob ära. Nii hiilib ligi üksindus.” Linda ja Celal kohtuvad nädalas keskmiselt kaks tundi, et rääkida juttu, teha koos toitu või käia õues. Linda lisab jutule, et erinev taust teeb suhtlemise huvitavaks. Vabatahtlik seltsiline Celal  lausus tänugalal: “Aitäh teile kõikidele, et olete valinud headuse poole.” 

Vabatahtlikku seltsilist Annet (65) rõõmustab ka telefoniseltsi pakkumine. Eakas sõber (83) ütleb vahel Annele: „„Sa mu inglike!” Ikka rõõmustan ju nutan… ta alati ütleb mulle, et olen kui taevast saadetud ingel.”

Vabatahtlike seltsiliste liikumise kutsus ellu MTÜ Külaliikumine Kodukant, et ärgitada Eesti KOV-e ja tema territooriumil elavate kogukondade koostööd abi vajavate eakate ja täisealiste puudega inimeste märkamisel ja abistamisel kogukonnas. 

Kui ka Sinul tekkis soov või huvi pakkuda end vabatahtlikuks seltsiliseks või vajad ise tuge, palun anna endast märku info@seltsilised.ee või võta ühendust oma elukoha järgse piirkondliku koordinaatoriga.

Tallinn: Kristina Amor, tel 56604642, e-mail kristina.amor@helpific.com;

Ida-Harju piirkond: Marion Bobkov, tel 5178758;

Lääne-Harju piirkond: Karin Talalaev, tel  5299161.

Seltsiliste koduleht on https://www.seltsilised.ee.