Skip to main content

Ära lase hommikusöögil päeva rikkuda!

Naisteleht
4. juuli 2007

Juba hommikul on tuju kehv, samas ei tundu pahameele taga ei pereliikmed ega töökaaslased… Astusid lihtsalt vale jalaga voodist välja? Ei, tegemist võib olla hoopis vale hommikusöögiga.

www.woman.delfi.ee

Teadlased on välja selgitanud, et õige hommikusöök varustab aju õnnehormooniga ja hoiab tuju parema.

Meeleolu mõjutavad toiduained jagunevad neljaks:
• ergutavad (näiteks jogurt, pähklid)
• rahustavad (näiteks kala, banaanid, viigimarjad)
• tasakaalustavad (datlid, paprika)
• õnnetoojad (šokolaad)

Nii et pole vaja valede toiduga oma tuju rikkuda. Näiteks hommikumüsli kõrvale on mõistlikmum süüa banaani, mitte õuna. Siin on mõned soovitused, mida hommikuti järgida.

HEA TUJU TOOJAD

Täisteraleib mõjub hästi vaimsele võimekusele ja mälule, B-vitamiinid parandavad tuju.

Paprika, täpsemalt toores paprika sisaldab palju C-vitamiini, mis vabastab serotoniini ehk õnnehormooni.

Kohv tõstab serotiinitaset, parandab lühimälu ja nägemist.

Müsli ja banaan sisaldavad palju vitamiine ja süsivesikuid, mis tagavad energia ja hea tuju.

Jood parandab kontsentratsiooni ja tõstab IQ-d kuni 13 punkti! Seega näpuotsatäis joodisoola leiva peale.

TUJURIKKUJAD

Sai väsitab ja teeb uniseks. Ehk siis hommikuti käest eemale röstsaiast ja saiakestest!

Müsli ja õun — hapukad puuviljad takistavad vajaliku aminohappe trüptofaani jõudmist ajju.

Salaami on hommiku jaoks liiga rasvane. Salaami seedimine võtab palju energiat ning see muudab tujukaks ja jõuetuks.

Kook — suhkur parandab olemist ainult korraks ning hetke pärast on taas meeleolulangus.

Kirsid sisaldavad melatoniini ja teevad uimaseks.

Naisteleht