Katarina Jee hakkab raamatutarkust jagama

09. veebruar 2008, Eesti Päevaleht
Autor: Tatjana Bratoljubova

Alates eilsest võib uhiuuest raamatukogubussist juba raamatuid laenutada.
Eilseks selgus võistluse abil ka bussi nimi – Katarina Jee.

http://www.epl.ee/uudised/417943

 

Tallinna Keskraamatukogu avalike suhete juht Anneli Kengsepp ütles, et valitud nimi tähistab romantilist, luulet ja ilu otsivat suunda. Katariina Jee on kirjanduslik tegelane August Gailiti raamatus “Nipernaadi”.

Nime esitaja oma nime avalikustada ei soovinud. Võistlusele pakutud 119 nime olid esitanud 95 inimest. Kengsepa sõnul olid tüüpilisemaks sõnamängud, nagu Rabu või Raabus, või siis sõitmisega ja raamatutega seonduvad nimed. Põnevamatest nimedest oli pakutud veel näiteks Armukest.

Bussi kujunduse autor on keskraamatukogu kunstnik Kertu Sillaste. “Taheti hästi erku ja silmapaistvate värvidega bussi. Samas soovisime, et oleks ka juba bussi peal lugemist,” näitab Sillaste bussile kirjutatud laste mõtteid raamatutest.

Sillaste lemmikuks on kuueaastase Otto mõlgutus: “Raamatud on nii head, et kui oled ühes maakera kohas, saad teada, mis maakera teisel pool on!”

Avamisel bussi uudistama tulnud Arbu lasteaia rühma kasvataja Larissa Garšvenje arvab, et buss on lastele kindlasti väga huvitav. “Oleme käinud Liivalaia raamatukogus, kuid sellises bussis oleme esimest korda. Oleks tore küll, kui saaksime ka oma lasteaia ligidal aeg-ajalt siin külas käia,” lisas ta.

Buss külastab ka lasteaedu

Kengsepa sõnul ongi märtsist alates seatud plaanid nii, et reedeti käiakse kohapeal lasteasutusi külastamas.

Plaanis on teha nii tutvustavaid raamatukogutunde nukkude abil kui ka tähistada tähtpäevi. Selleks tuleb buss varakult kohale tellida.

Raamatukogubuss teeb veebruaris peamiselt tutvustusringi. Järgmisel reedel seisab buss kella 11–16 Laagna raamatukogu hoovis ja 22. veebruaril Pirita raamatukogu juures.

Alates märtsist jagatakse linnaosad nädalapäevade peale, nii et buss seisab linnaosas selleks ette nähtud peatustes igas kindlatel päevadel ja kellaaegadel.

Bussis kehtib Tallinna keskraamatukogu lugejakaart, mille saab ka bussis vormistada. Laenatud teavikute tagastamistähtaeg on sama nagu teistes Tallinna linnaraamatukogudes. Peamiselt ilukirjanduslikku lugemist saab bussi tagasi tuua peatuses nädala pärast või viia mõnda keskraamatukogu filiaali. “Tavalisest kogust võetud raamatuid bussi siiski tuua ei saa, sest bussis on selleks liiga vähe ruumi,” selgitas Kengsepp.