Naised päästavad maailma majanduse?

Maailma naiste kogu- sissetulek on viie aasta pärast märksa suurem kui India ja Hiina SKT.
Suurimaks kasvavaks majandusjõuks maailmas ei ole Hiina ega India, vaid hoopis naised, kelle koguteenistus ulatub 2014. aastal 18 triljoni dollarini. See on praegusest viis triljonit enam ning üle kahe korra suurem Hiina ja India ennustatavast sisemajanduse kogutoodangust

Eesti Päevalehes 27.10.09

http://www.epl.ee/artikkel/481116  

Säärase järelduse tegi Maailmapanga andmeid kasutades konsultatsioonifirma Boston Consulting Group (BCG). Naiste suurenev teenimisvõime peaks ahvatlema ettevõtteid seda turgu haarama, kuid nii see ei ole, leiti BCG uuringus. Kui jätta kõrvale spetsiifilisemalt naistele mõeldud tooted, siis ette­võtted pigem alahindavad naisi.

„Praegu on kompaniidel tavaks naiste tähelepanu püüda lihtsalt sellega, et võetakse meestele mõeldud toode ja värvitakse see roosaks,” ütles CNN-ile BCG partner Michael Silverstein, kes kirjutas uuringu tulemustele tuginedes raamatu „Women want more” („Naised tahavad ena­mat”). Näiteks Dell Computers tuli mais välja netisaidiga Della, mis on mõeldud just naisklientide huvi äratamiseks. Kuid sellest loobuti kriitika peale, et tegemist on patroneeriva suhtumisega ja naisi see pigem solvab.

BCG uuringusse haarati 12 000 naist 40 piirkonnast üle maailma. Selgus, et naiste meelest suhtutakse neisse kõige kehvemini finantsteeninduse valdkonnas – e-panganduse, investeeringu- ja kindlustustoodete pakkumisel ja nõustamisel.
Suurimad kulutajad

Silversteini sõnul riskitakse sedamoodi ka maailma suurimate kulutajate eemale tõrjumisega, sest statistika kohaselt kulutavad naised rohkem kui teenivad. Üleilmselt kontrollivad naised sel aastal tarbimiskulutusi 20 triljoni dollari ulatuses, viie aasta pärast tõuseb see summa 28 triljonini.
Kasvu ärgitavad suuresti arenevad majandused, nagu Hiina, kus räägitakse nn tehasetüdrukute fenomenist: need on tõusva sissetulekuga noored naised. Hiina Market Research Groupi tegevdirektori Shaun Reini sõnul on finantskriisist hoolimata seal tarbimiskulutused selle aasta üheksa kuu jooksul suurenenud 15 protsenti ning enamik kasvust langeb alla 35-aastaste naiste arvele.

USA-s naistöötajaid meestega võrdselt

•• Hiljutiste töötuseteemaliste kehvade uudiste vahel tuli USA tööturult ka mõneti lausa ajalooline teade. Aasta lõpuks on Ühendriikides hõivatud naisi sama palju kui mehi.
•• See ei tähenda küll võrdsuse saavutamist muus osas, kui töösuhteid silmas pidada. USA-s teenivad naised keskmiselt 77 senti iga meeste teenitud dollari kohta.
•• Ettevõtete juhtkondades on naisi vähem, tippjuhtkonnas eriti vähe. Enamikku suuri kompaniisid juhivad mehed ja seega töötavad naised meeste heaks, leiab Michael Silverstein. Näiteks 400 tippfirmast on tema andmeil vaid 38 juhiks naine.
•• Esimest korda uuriti naiste tööhõivet USA-s 1870. aasta rahvaloendusel. Naised moodustasid tollal tööjõust ligi 15 protsenti (1,8 miljonit 12,5-st).