Mehe tervise konverents

Konverentsi avas sõnavõtuga Evelin Ilves, kes rõhutas meeste tervise rolli ning vajadust elada, toituda ning liikuda tervislikult. Ta tänas arste tohutu töö eest, mida nad teevad inimeste heaks ning rõhutas, et igal inimesel endal on võimalus midagi enda heaks teha.

Maailma tervise assotsiatsiooni juhatuse liige Anu Kasmel rääkis võimalustest tervises. "Inimesi ei ole võimalik terveks teha, küll on aga võimalus luua neile tingimused ja keskkond, mis mõjutab nende valikuid nii, et nad hakkaksid ise tervist toetavaid otsuseid vastu võtma”.
Südamearst Margus Viigimaa rääkis, et suremus on seotud ka haridusega – haritud inimene pöörab rohkem tähelepanu tervislikele eluviisidel ja tal on rohkem võimalusi tervislikult elada. Kuna naised elavad kauem ja kõrghariduse mõju avaldub ka naiste tervises, siis kõrgharidusega naine elab 13 aastat kauem kui põhiharidusega mees!
Lundi Ülikooli professor Peter Nilsson rääkis EVA (early vascular ageing) sündroomist meestel. Tegemist on sündroomiga, mida alles uuritakse ning mis võib selgitada vanusest tingitud tervisemuutuseid.
Emotsionaalse ettekande teemal: Miks sponsori ja doonori roll meest ei rahulda? Pidas Janek Mäggi, kes tõi välja erinevused mehe ja naise ootustes ning soovides.
„Kallis mees – kõige rohkem tahaksin ma, et sa liiga noorelt ära ei sureks!“ ütleb naine.
Kui „tõeline“ mees on noor, ilus, sale, päratult rikas, kel on meeletult vaba aega, kes seksikas, aga ainult minu, siis…
Tegelik mees on tihtipeale vana, kole, paks, pigem vaene, kogu aeg ainult tööl ja tõmbab ringi, kui vähegi saab. Kas siit tekivadki käärid, et tänapäeva eneseteadlikud naised tahavad vastupidiselt väljakujunenud ootustele karjääri, seksi ja vabadust, mehed aga hoopis rahu, armastust ja lapsi?
Kas naistes süveneb suhtumine, et mehe leian siis, kui last tahan, isaks ta ju kõlbab, aga koos elada ei kannata.
Mehed seevastu ei pruugi sellise hoiakuga nõus olla: tahaks naist, kes mind jäägitult armastab. Ma ei ole nõus sellega, et doonoriks kõlban, aga pühendumist ei vääri!
Perearst Eero Merilind rääkis teemal: Mees perearsti vastuvõtul, peatudes ka olulistel valupunktidel ühiskonnas, suitsetamisel, alkoholi tarbimisel, kehalise liikumise ning tervise väärtustamise teemal. Kui me näeme kooli nurga taga suitsetavaid poisikesi, siis iga üks meist võiks neile seda öelda, et suitsetamine hävitab tema tervist. Tervislike eluviiside propageerimine ei ole ainult arstide mantra, vaid olulised on eeskujud, suhtumine ja ühiskondlik hoiak
Seksoloog Imre Rammuli teema oma ettekandes Välisfaktorite mõju mehe seksuaalsusele ütles, et Paljud otsivad abi, kuigi neil ei esine reaalset seksuaalset
düsfunktsiooni; paljud, kes seda vajaksid , üritavad probleemist mööda vaadata või siis iseravimisega tegeleda. Reeglina rakendatakse alguses nn self-help strateegiaid – afrodisiakumid, abieluvälised suhted,
kõikvõimalikud abivahendid, pornograafia, juhuinformatsioon, ning arstiabi otsitakse alles teises järjekorras ja arstini jõuab vaid 10% kõikidest hädalistest. Sagedaseks taktikaks on siis põgenemine töösse või haigusesse. Samas kahjustuvad partnerlussuhted, tekib frustratsioon ja reaktiivsed psüühikahäired.
Meestearst Olev Poolamets: Mees muutuvas maailmas. Ennekõike on hea meel, et meeste tervise teema pole enam üksikute huviliste pärusmaa, vaid valdkond on teadvustunud märksa laiemalt. Meeste keskmise eluea, poiste koolist väljalangemise probleeme ja teisi olulisi küsimusi on laialt teadvustatud. Mõtteid, kuidas olukorda parandada, on väljendanud kõige erinevamate valdkondade esindajad: arstid, poliitikud jne. See on väga hea, sest muutused paremuse suunas saavad tekkida alles siis, kui teemat teadvustavad kõik, teadvustamisele järgnevad arutelud ja konkreetsed sammud. Veel olulisem, et muutuks inimeste tervisekäitumine – see tundub kõige vaevanõudvam olema. Arvata võib, et terviseteadlikum inimeste rühm oskab endale tähelepanu pöörata, samas teised põletavad oma tervist
endiselt heleda leegiga, sugudevaheline arutelu meenutab kohati lahmivat kriitikat.
Konverentsi lõpetas elav diskussioon Hannes Võrno juhtimisel, kes oli nõus ka ise astuma tervise eksperimenti ning laskma telekaamerate all kontrollida oma südant ning saama tervise nõuandeid. Anu Kasmeli poolt pakutud idee, et arstid peaksid olema ka ise aktiivsemad ning rõhutama tervist kahjustavate otsuste ohtlikkust, leidis toetust ka riigikogulase Marko Pomerantsi poolt, kes soovis näha arste demonstratsioonidel tervislike eluviiside propageerimisel

Artikli kohta on 3 kommentaari
* Karl Väärt, 09.11.2008 18:16
Avaldan tunnustust korraldajatele! Igati aktuaalne teema aastateks.
Mehe tervist mõjutavatest teguritest tuleb Eesti rahvast rohkem ja järjepidevalt valgustada.
* Galina Litter, 09.11.2008 12:57
Ettepanek! Jätkata meeste tervisele pühendatud konverentse vahetult enne isadepäeva ja kindlasti leida võimalus korraldada naiste tervise konverentse vahetult enne emadepäeva (kindlasti reedeti), et tagada suur osavõtt ka muude erialade esindajatele.
Kohustus oleks kohal viibida nn. \"rahajagajatel\": riigivõimu esindajad, haigekassa jm.
* Galina Litter, 09.11.2008 09:24
Tunnustus korraldajatele!
Eriti huvitavad ja mõtlemapanevamad olid Janek Mäggi, Olev Poolametsa ja Eero Merilinnu ettekanded.
Tuleks sagedamini suhelda muude erialade esindajatega: ajakirjanikud, õpetajad-tervise- ja perekonnaõpetajad, juristid, notarid, advokaadid jt.
Parim leid oli seekord Janek Mäggi.

https://www.arst.ee/et/Uudised-ja-artiklid/30873/mehe-tervise-konverents  

Programm

12.30 – 13.00 saabumine ja registreerimine

Sessioon 1. Mehe süda
Juhataja: Margus Viigimaa
13.00 Avasõnad Margus Viigimaa
13.05 – 13.10 Evelin Ilvese tervitus
13.15 – 13.35 Eestimaa mehe tervis – otsides lahendusi, Anu Kasmel
13.35 – 13.55 Eesti mehe süda, Margus Viigimaa
14.00 – 14.30 EVA sündroom meestel, Peter Nilsson

14.30 – 15.00 kohvipaus

Sessioon 2. Mehe tervis
Juhataja: Margus Viigimaa
15.00 – 15.20 Miks sponsori ja doonori roll meest ei rahulda? Janek Mäggi
15.20 – 15.40 Mees perearsti vastuvõtul, Eero Merilind
15.40 – 16.00 Välisfaktorite mõju mehe seksuaalsusele, Imre Rammul
16.00 – 16.20 Mees muutuvas maailmas, Olev Poolamets

Sessioon 3. Interdistsiplinaarne diskussioon
Moderaator: Hannes Võrno
16.30 – 17.30 Kuidas mees saaks olla terve?
Diskuteerivad: Margus Viigimaa, Evelin Ilves, Merike Martinson, Janek Mäggi, Eero Merilind
17.30 – 18.30 buffet

http://www.regionaalhaigla.ee/?op=body&id=30&art=85