Getter Jaani ja Töötukassa vabatahtlikud rõõmustasid erivajadustega purjetajaid

KURESSAARE, 12. august, BNS – Töötukassa pani enda poolt välja üheksa vabatahtlikku, et erivajadustega inimestele suunatud mereprojekt “Erilised purjetajad” võimalikult edukaks kujuneks.

Kuressaare merepäevade raames kogunes laupäeval sealsesse jahtklubisse ligi 30 erivajadustega inimest, kes soovisid instruktori saatel merel purjetamist proovida. Enne seilama minekut andis Saaremaa Merispordi Seltsi treener Viktor Umb esmateadmisi tuuleoludest, paadiehitusest ja lihtsamatest manöövritest. Kohe pärast ABC omandamist said inimesed juba ise purjepaati istuda ning kogenud roolimehe käe all merel käia.

“Minu kui kontoritöötaja jaoks oli positiivne külg see, et ma nägin reaalselt inimesi, nende muresid ja seda, kuidas nad käituvad, räägivad, liiguvad,” ütles BNS-ile Kalev Kuljus töötukassa töövõime hindamise ja töövõimet toetavate teenuste osakonnast, kes samuti vabatahtlikuna üritusel kaasa lõi. “Eelmistel aastatel osales sellistel üritustel kokku 110 inimest ja sel aastal oli maht kindlasti suurem.”

Samas möönis Kuljus, et kaugematest Eesti paikadest Kuressaares toimunud “Eriliste purjetajate” üritusele tulemine pole erivajadustega inimeste jaoks kaugeltki lihtne ülesanne.

“Kui ratastooliinimene tahab Tartust, Tallinnast või Narvast kohale tulla, siis tema jaoks on transport oluliselt kallim kui minu jaoks, kes istub bussi ja sõidab kohale,” selgitas Kuljus.

Parapurjetamise projektijuhi Külli Haava sõnul kompas Kuressaares toimunud üritus juba niigi korraldajate võimekuse piire, sest 30 erivajadustega inimest on üsna suur hulk, pealegi lisanduvad neile veel saatjad.

Kuressaares jagas nõuandeid ja infot parapurjetamise võimaluste kohta Eesti ainus parapurjetaja Anre Nõmme. Üritus toimus Kuressaare jahtklubi kai juures ja alusteks olid nii paraolümpiaklassi 2.4 mR tüüpi alused kui ka moodsad RS Questi purjekad kui ka katamaraan Happy Cat.

Purjetamise proovipäeva peetakse juba kolmandat aastat – lisaks Kuressaare merepäevadele ka Pärnu purjetamisnädalal ja Tallinna merepäevadel. Sel aastal toetab “Erilisi purjetajaid” töötukassa, mille Kuressaare osakonna töötajad ka täies koosseisus vabatahtlikena appi tulid.

Erivajadustega purjetajaile käis häid soove ja tervitusi andmas ka lauljatar Getter Jaani, kes samal õhtul merepäevadel esines.