Tule purjetama, et õnnelikult elumerel seilata

Erivajadustega ja sotsiaalsetes katsumustes inimesed saavad istuda uutesse purjekatesse, mille soetust on toetanud Eesti Sotsiaalministeerium. Paadid ei lähe ümber ja neid on lihtne juhtida. Neid paate saab kasutada nii teraapilisel eesmärgil kui ka algõppeks ja võistlemiseks.

„Nüüd on kõigil võimalus merele minna, sõitu nautida ning loodusseadusi avastada ja austada,” kinnitas parapurjetamise eestvedaja Külli Haav, kes on neli aastat Eriliste Purjetajate projekti vedanud. „Soovin, et purjetamine annaks enesekindlust ja rahuhetki ka elumerel ja saatuse tuules,” lisas Haav.

Kahte tüüpi uute purjekate puhul on hea see, et need on Euroopas levinud klassid. Kui nendega sõitmise põhitõed on selged, siis korraldab mõlemale paadiklassile maailma purjetamisorganisatsioon World Sailing võistlusi.

Võta ise rool pihku!

Kolme parapurjekaga saab sõitmist proovida üritustel üle Eesti. Samuti võime teie jaoks eraldi purjetamisvõimaluse korraldada. Juhendaja käe all saab igaüks purje seada ja roolimist proovida. Praegu on asukohaplaanid järgmised: Pärnus (L, 15. juunil kl 17 paiku Pärnu Jahtklubis, Lootsi 6), Tallinna merepäevadel (L, 13. juulil kl 16-19 Lennusadama B3 kail), Kuressaare merepäevadel (L, 10. augustil kl 17 Kuressaare jahisadamas) ja Haapsalus (25. augustil Grand Holm Marina sadamas). Info täpsustub.

Pärnus ja Tallinna merepäevadel annab oma panuse olümpiasurfar Ingrid Puusta, Tallinnas juhendab ning koolitab purjetamishuvilisi Kreeka parapurjetamise koondise treener Iakovos Kikianis.

Osalejate huvi korral järgneb koolitus, millel saab iseseisvalt omandada paadi käsitsemise, põhilised manöövrid ning külg-, vastu- ja allatuulesõidu. Vajalik on registreeruda järgmise lingi kaudu: registreerimine.

Purjekad, mida saab joystick’iga juhtida

Üks on moodsa disainiga ja kiire purjekas RS Venture Connect. Selle paadi teeb stabiilseks 125-kilose bulbiga kiil ja hästi juhitavaks kaks roolilehte. Purjeka kogukaal on 340 kg ning see saab peale võtta 2-6 inimest. Ise veest tühjeneva kokpitiga purjeka Venture pikkus on 4,9 meetrit, laius 2 meetrit ja süvis 0,9 meetrit ning purjepinda on sel maksimaalselt 29 ruutmeetrit.

RS Venture Connect Foto autor: Raul Mee
RS Venture Connect
Foto autor: Raul Mee

Kaks purjekat on klassist Hansa 303. Need on lihtsama disainiga ja kergemad kahe mastiga paadid. Nende pikkus on 3,03 meetrit, laius 1,35 meetrit ja ühemeetrine süvis. Paat kaalub 85 kg. Hansa 303 klassi purjeka kogupurjepind on maksimaalselt 20 ruutmeetrit ning sellega saab sõita kaks inimest korraga.

Hansa 303 Foto autor: Raul Mee
Hansa 303
Foto autor: Raul Mee

Kõik kolm purjekat on sobilikud ka ratastoolis inimestele. Paadil RS Venture Connect on juhtkangiga rooli ja grootpurje juhtimise võimendus. Seda saavad kasutada ka elektrilise ratastooli kasutajad või nõrgemate kätega purjetamishuvilised.

Erilisi Purjetajaid toetavad Eesti Jahtklubide Liit ja Eesti Paraolümpiakomitee. Parapaadid soetati koostöös Eesti Sotsiaalministeeriumi, Eesti Jahtklubide Liidu ja Eesti Puuetega Naiste Ühenduste Liiduga.

Korraldajal on õigus teha programmis muudatusi. Lisainfot saab küsida Eriliste Purjetajate Facebooki lehe kaudu: https://www.facebook.com/erilisedpurjetajad/.

Uudis parapurjekate sisseõnnistamisest: Postimees, ERR
Parapurjekate tervitusürituse fotogalerii, fotode autor Raul Mee